Wykonanie
Na diecie potrzebny jest też jakiś zdrowszy chlebek, więc postanowiłam taki upiec, ale po doświadczeniach z przeszłości, kiedy to korzystałam z jakiegoś przepisu znalezionego w
sieci, postanowiłam sama pokombinować i zobaczyć co mi z tego wyjdzie. Efekt końcowy mnie zaskoczył, bo chlebek wyszedł taki jak bym chciała i do tego kanapeczki z nim są pyszne.

Składniki:4
jajka100 g
płatków owsianych100 g
otrąb owsianych150 g
mąki pełnoziarnistej50 g
orzechów włoskich; posiekanychsaszetka
drożdży suszonych (7 g)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru185 ml
mleka1 łyżka
masłaewentualnie ziarna do posypania - u mnie
siemię lnianeBiałka ubij ze szczyptą
soli na sztywną pianę.

Do miski wsyp,
płatki owsiane,
otręby,
mąkę,
orzechy,
drożdże,
sól,
cukier i wymieszaj.
Mleko podgrzej aby było ciepłe (nie gorące) i rozpuść w nim
masło. Wlej do miski z
mąką, dodaj
żółtka i zmiksuj, żeby się wszystko połączyło.

Dodaj pianę z
białek i delikatnie połącz

Przelej ciasto do keksówki wysmarowanej
olejem i odstaw do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Posyp ziarnami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 50 - 60 minut. Pozostaw na 5 minut w blaszce,
potem obkrój nożem i wystudź na kratce.

SMACZNEGO!



źródło: przepis własny