ßßß
Składniki:250 ml mleka500 ml śmietany kremówki150 g cukru (dałam ok 100 g)5 - 6 torebek herbaty Earl Grey5 żółtek1 łyżka cukru z waniliąPowoli podgrzej w rondelku mleko, śmietanę i cukier, doprowadzając prawie do wrzenia.
Włóż torebki z herbatą, przykryj i pozostaw na godzinę. Wyjmij torebki (ja je porządnie wycisnęłam, bo dopiero wtedy oddały esencję). Podgrzej.
Żółtka ubij z cukrem i cukrem z wanilią. Powoli dodawaj podgrzaną mieszankę herbacianą, cały czas miksując.
Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając do czasu aż mikstura zgęstnieje (nie doprowadź do wrzenia, bo wszystko się zważy!). Wystudź, przelej do plastikowego pojemnika, włóż do zamrażalki i mieszaj co godzinę, żeby rozbić kryształki wody (lody będą wtedy bardziej kremowe-ja mieszałam 3 razy). Lody najlepiej wyjąć ok 30 minut przed nakładaniem.*Dla maszynistów: schłodzoną masę przelej do maszyny i postępuj według jej instrukcji*
SMACZNEGO!


źródło: Earl Grey Tea Ice Cream