ßßß
Składniki:250 g pełnoziarnistego spaghetti300 g mięsa mielonego z indyka2 ząbki czosnkupół cebuli1 marchewka1 czerwona papryka1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)sól i pieprz do smakuopcjonalnie jakieś zioła (np. mieszanka ziół włoskich)2 łyżki oliwy z oliwekMakaron ugotuj al dente.Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce.Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek pokrojony w duże kawałki. Podsmaż chwilę, żeby czosnek nadał smak oliwie, po czym go wyjmij. Następnie wrzuć na oliwę cebulę, paprykę i marchewkę.
Wymieszaj i dodaj mięso. Dopraw solą oraz pieprzem (ziołami) i smaż mieszając aż mięso się "zetnie".
Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Do sosu dodaj ugorowany makaron i wymieszaj lub jeśli wolisz ułóż makaron na talerzu i polej go sosem.SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami - Rewolucja na talerzu "Spaghetti a'la bologne"