Wykonanie
Ciasto jeszcze z czasów kiedy drzewo uginało się pod ciężarem
śliwek.Bardzo lubię
biszkopty z
owocami. Kiedyś miałam jeden sprawdzony przepis, ale po zimie nawet nie pamiętam gdzie miałam go zapisanego, a po formacie
mężowego komputera coraz bardziej wydaje mi się, że musiałam go
mieć zapisanego właśnie tam.Jak wiadomo każde ciasto, tak i
biszkopt zrobiony nawet z tych samych składników potrafi inaczej smakować, zależy to od proporcji i sposobu przygotowania. W każdym razie postanowiłam poszukać jakiegoś przepisu, który wzbudzi moje zaufanie i znalazłam na Kotlet.tv .Jak nazwa
mówi ciasto jest puszyste i bardzo leciutkie. Posmakowało nam i znikło prawie tak szybko jak się pojawiło. Wstyd się przyznać, ale na drugi dzień piekłam je jeszcze raz ;)

Puszek ze
ŚliwkamiSkładniki:5
jajek80 g
cukru2 łyżki
cukru pudru80 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaśliwki (u mnie
renklody)

Do miski wbic 5 jaj, dodac
cukier i
cukier puder.Miksowac
jajka z
cukrem, aż osiągniemy kremową, bardzo "piankową", gęstą i jasną masę - zajmie to około 15 minut. Dopiero wtedy dodać
mąkę (naprawdę nie więcej niż 80 g). Wymieszać.

3/4 ciasta wylać do wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ułożyć
śliwki skórką do dołu.

Całość przykryć resztą ciasta. Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
