Wykonanie
Puddingiem tym zachęciła mnie Nigella Lewson, podczas oglądania jednego z odcinków jej programu. Jest on bardzo łatwy do przyrządzenia, a jak smakuje mmmm...
Pudding jest dobrym sposobem na danie drugiego życia czerstwemu chlebowi. Chociaż ja muszę przyznać, że
chleb kupiłam specjalnie na tą okazję, bo takiego
chleba jakiego użyła Nigella nie jadam. Jestem jednak pewna, że z takim
chlebem pudding smakuje najlepiej-nie potrafię sobie wyobrazić go w wersji z typowym polskim
chlebem ze sklepu. Najlepiej w takim czymś sprawdza się taki, który przypomina konsystencją
bułkę-czyli typowo Angielski
chleb. Oczywiście od razu mówię, że nie robiłam nigdy z "polskiego"
chleba więc
pudding może wyjść równie pyszny ;)Jak dla mnie może on nawet zastąpić brioche z kawałkami
czekolady, które tak bardzo lubię. Rzecz jasna, że nie całkowicie, ale jeśli nie ma do dyspozycji zbyt wiele czasu albo po prostu nie chce się spędzać za dużo czasu w kuchni to ten
pudding jest idealnym zamiennikiem-jak dla mnie przynajmniej.Mężowi smakowało bardzo-musiałam powstrzymać go przed dokładką-wiadomo, że uwielbiam go dokarmiać, ale nie chciałabym tuczyć go sobie jak wieprza ;) Tym bardziej, że był już przejedzony... :)Naprawdę polecam ten
pudding. Nadaje się nie tylko do zjedzenia w gronie domowników - jestem pewna, że każdy kto lubi słodkości zajadałby się nim z
bananem na twarzy ;)W czasie oglądania programu nie zdążyłam zapamiętać wszystkich proporcji więc skorzystałam z przepisu na jednym z blogów .

250 g czerstwego
chleba,100 g
czekoladowych łezek albo kawałków
czekolady,3
jajka,40 g jasnego
cukru trzcinowego,2 łyżki brązowego
rumu,125 ml
śmietany kremówki (dałam double cream),500 ml
mleka 3,2% (u mnie 4 % ),4 łyżeczki
cukru demerara,*okrągła forma żaroodporna (śr. 23 cm, pojemność ok. 1 , 7 l)Do wysmarowanego
masłem naczynia wsyp pokrojony w kostkę czerstwy
chleb.Po
chlebie rozsyp
łezki czekoladowe bądź rozdrobnioną
czekoladę.Zmieszaj trzepaczką
jajka,
cukier trzcinowy,
rum, kremówkę i
mleko, mieszaniną zalej
chleb.Dociśnij kostki
pieczywa, aby były zalane płynem i odstaw całość na ok. 20 minut. Posyp
cukrem demerara po wierzchu. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekaj danie przez 50 minut.Podawaj lekko przestudzone .

