Wykonanie
Dzień dobry!Masz kawałek
chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego!Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (
chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować
pudding chlebowy!

Na blogu znajdziecie już caramel
croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki, dodatkowo z kwaśnymi
wiśniami. Całkiem smaczna przekąska, czy też danie na obiad lub kolację.
Chleb nasiąka
mleczną masą, staje się miękki, a wierzch przypieczony i chrupiący, bardzo dobry sposób na wykorzystanie suchego
chleba :-).Zapraszam!Składniki:450 ml
mleka150 ml
śmietany 30%4
jajka10 łyżek
cukruwiśnie (świeże lub mrożone)kilka kromek suchego
chlebamasłoWykonanie:
Chleb kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, wsypujemy do niego
chleb.
Mleko,
śmietanę,
jajka i
cukier dokładnie mieszamy, zalewamy
chleb tą masą, czekamy ok. 15 minut, aż nasiąknie.Posypujemy
wiśniami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy 30 minut.

Smacznego!