ßßß
Wczorajsze święto czekolady nieco mnie zaskoczyło, dowiedziałem się o nim dopiero po 19. W związku z tym zanim dotarłem do sklepu i kupiłem czekoladę było już dość późno ;)Do przygotowania tarty potrzebujesz:
- 200g mąki- 100g masła- 50g cukru- 1 jajka- odrobiny śmietany- szczypty soliDo nadzienia:- 1 tabliczki gorzekiej czekolady z dodatkiem pomarańczy- 1 tabliczki białej czekolady- 1 tabliczki mlecznej czekolady z kawałkami migdałów w karmelu- 2 200ml kubeczków śmietany 30%
- łyżeczki cukruZagnieć ciasto i rozwałkuj je cienko na papierze do pieczenia. Przenieś ciasto do formy i dociśnij. Wyłóż papierem i wysyp grochem, lub przekłuj widelcem. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny, następnie piecz w 200 stopniach przez 15-20 minut do złotego koloru, papier z grochem wyjmij po 10 min. Ostudź.Każdą z czekolad rozpuść w osobnym pojemniku ustawiając pojemnik na garnku z wrzątkiem. Do każdej z czekolad dodaj 1/4 kubeczka śmietany i wymieszaj gdy czekolada się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Ostudzony kruchy spód wypełnij zastygającą gorzką czekoladą, włóż na kilka miniut do lodówki, następnie wyłóż warstwę białej czekolady. Ubij resztę śmietany z cukrem na sztywną pianę, dodaj ostudzoną mleczną czekoladę i wymieszaj. Przenieś krem na warstwę białej czekolady. Wstaw do lodówki do stężenia ( na około 2 godziny ). Możesz udekorować ciasto odrobiną tartej czekolady.Smacznego!