Wykonanie

Trudno o indonezyjskie dania deserowe bez dostępu do świeżych
owoców, które tam się
jada. Znalazłem jednak przepis na te niezbyt słodkie
ciastka przypominające kształtem uszy słonia.

Do
ciastek potrzebujesz:- 500g
mąki- 150g
cukru- 100g
mleka kokosowego, jeśli jest bardzo gęste 150g- 3 łyżeczek
kakao- 2
żółtek- 1/3 łyżeczki
soli- 1 łyżki
oleju- ewentualnie odrobiny
wody-
oleju do smażenia na głębokim tłuszczu (300-500ml)
Żółtka ubij z
cukrem i
mlekiem kokosowym, dodaj
sól,
olej i
mąkę. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo nieelastyczne dodawaj po łyżce
wody aż osiągniesz odpowiednią konsystencję. Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj
kakao.


Zagnieć ciasta i każde z nich rozwałkuj bardzo cienko na papierze do pieczenia. staraj się uzyskać maksymalnie zbliżony kształt, gdyż później oba kolory muszą się idealnie pokrywać. Nałóż jedno ciasto na drugie i dopasuj je do siebie. Wyrównaj kształt do prostokąta.
Zwiń ciasto w ciasną rolkę, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 1,5 - 2h.Sztywne ciasto pokrój
ostrym, cienkim nożem na około 2mm plasterki. Smaż na rozgrzanym
oleju do zezłocenia.Smacznego!