ßßß
Trudno o indonezyjskie dania deserowe bez dostępu do świeżych owoców, które tam się jada. Znalazłem jednak przepis na te niezbyt słodkie ciastka przypominające kształtem uszy słonia.
Do ciastek potrzebujesz:- 500g mąki- 150g cukru- 100g mleka kokosowego, jeśli jest bardzo gęste 150g- 3 łyżeczek kakao- 2 żółtek- 1/3 łyżeczki soli- 1 łyżki oleju- ewentualnie odrobiny wody- oleju do smażenia na głębokim tłuszczu (300-500ml)
Żółtka ubij z cukrem i mlekiem kokosowym, dodaj sól, olej i mąkę. Zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo nieelastyczne dodawaj po łyżce wody aż osiągniesz odpowiednią konsystencję. Podziel ciasto na dwie równe części, do jednej dodaj kakao.
Zagnieć ciasta i każde z nich rozwałkuj bardzo cienko na papierze do pieczenia. staraj się uzyskać maksymalnie zbliżony kształt, gdyż później oba kolory muszą się idealnie pokrywać. Nałóż jedno ciasto na drugie i dopasuj je do siebie. Wyrównaj kształt do prostokąta. Zwiń ciasto w ciasną rolkę, zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 1,5 - 2h.Sztywne ciasto pokrój ostrym, cienkim nożem na około 2mm plasterki. Smaż na rozgrzanym oleju do zezłocenia.Smacznego!