Wykonanie

Bardzo lubię
czekoladę, postanowiłem więc użyć jej do sernika, a że nadchodzą Święta, dodałem mu pierniczkowego smaku. Nie chciało mi się piec piernikowego
spodu, w końcu jeśli można ułatwiać sobie życie, to
czemu tego nie robić, stąd wziął się pomysł na
herbatniki z
masłem i
przyprawą do piernika. Porcja nie jest duża, na formę około 20cm, w sam raz na romantyczny wieczór dla dwojga. Przygotowanie kandyzowanej róży sprawiło mi dużo przyjemności, jest to trochę zabawy, ale warto. Pamiętaj, że
płatki tak przygotowanej róży można jeść, nie są trujące, jednak ważne, by kwiat nie był pryskany jakąś chemią.

Na spód sernika potrzebujesz:- 80g
herbatników- 60g roztopionego
masła- 3 łyżek
przyprawy piernikowejDo masy serowej :- 500g
sera twarogowego- 3
jajek
- 50g
cukru- 200g
białej czekolady- 70g
śmietanki 36%- pół budyniu
śmietankowego- kilku kropel
aromatu waniliowegoDo dekoracji- 1 róży- 1
białka-
cukru pudru-
wody
Zacznij od rozgniecenia
herbatników na drobne kawałeczki, następnie do roztopionego
masła dodaj
przyprawę piernikową, wymieszaj i połącz z
herbatnikami. Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż uzyskany spód na dnie, mocno dociskając by warstwa
ciastek się zbiła. Włóż formę do lodówki i pozostaw aż do czasu, gdy masa serowa będzie gotowa.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej, dodaj
śmietankę, wymieszaj i pozwól ostygnąć.
Ser wymiksuj z
cukrem, dodaj
żółtka, aromat i
budyń.
Białka ubij na sztywną pianę. Do
sera dodaj
czekoladę, wymiksuj, następnie dodaj
białka i ostrożnie wymieszaj łyżką. Masę wylej na spód z
herbatników i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni C, na dnie piekarnika powinno stać naczynie z
wodą, który zapobiegnie nadmiernemu pękaniu i przesuszeniu sernika. Piecz przez godzinę, następnie wyłącz grzanie i pozostaw ciasto w zamkniętym piekarniku, po 30 minutach lekko uchyl drzwiczki i poczekaj aż piekarnik ostygnie, wtedy można wyjąć z niego ciasto.Róża będąca dekoracją ciasta wygląda przepięknie, a robienie jej dostarcza dużo frajdy, warto więc spróbować i zrobić takie małe cudeńko samodzielnie
Białko wymieszaj z łyżką
wody i lekko roztrzep, używając pędzelka smaruj każdy płatek róży uzyskanym klejem, można skrócić sobie pracę zanurzając całą różę w
białku i usuwając jego nadmiar spomiędzy
płatków. Kolejnym krokiem jest posypywanie róży
cukrem pudrem, używaj sitka by nie było grudek. Jeśli w jakimś miejscu nasypie się za dużo, łatwo usuniesz nadmiar pędzelkiem pokrytym z
białkiem. Gdy cała róża będzie już gotowa wystarczy odstawić ją do wyschnięcia, w razie chęci lub potrzeby np nierówne
pokrycie cukrem, cały proces można powtarzaćGdy ciasto ostygnie,włóż je na kilka godzin do lodówki, później wyjmij z formy, posyp
cukrem pudrem i udekoruj różą. Kandyzowane kwiaty ulegną zniszczeniu jeśli będziesz je trzymał w lodowce, gdzie panuje zbyt duża wilgotność, dlatego dekoruje się nimi dopiero przed podaniem.Smacznego!!!