Wykonanie

Zmodyfikowałem nieco przepis na kruche ciasto okazał się bardzo dobry, jako nadzienie użyłem Crème Pâtissière, pieczonych
bananów iprzepysznego
sosu karmelowego,któryprzypomina ten zMcDonald's.Do kruchego ciasta potrzebujesz:- 340g
mąki pszennej- szczypty
soli- 200g
masła- 75g
cukru- 1
jajka
Do Crème Pâtissière musisz
mieć:- pół litra
mleka- pół szklanki
cukru-
cukru waniliowego- szczypty
soli- 4
żółtek- 40g
mąkiDo
sosu karmelowego potrzebujesz:- 220g
cukru- 125g
wody- 200g
śmietanki 30%- 4
bananów
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta,
masło w temperaturze pokojowej utrzyj z
cukrem, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ręką do uzyskania gładkiej masy. Wstaw do lodówki na 15 min by nieco stwardniało, następnie rozwałkuj je i umieść w natłuszczonej formie do tarty. Wstaw do lodówki na 15 min a
potem przełóż bezpośrednio do rozgrzanego do 210 stopni C piekarnika z termoobiegiem. Piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C.i piecz przez 15 minut, do zarumienienia. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.Czas na Crème Pâtissière: zagotuj
mleko z
cukrem waniliowym i
solą,
żółtka utrzyj z
cukrem i
mąką. Małym strumykiem wlewaj
mleko do mikstury z
żółtek nieustannie mieszając. Następnie wstaw ten sos na mały ogień i gotuj uważając by nie przypalić. Gdy zgęstnieje odstaw do naczynia z zimną
wodą by zatrzymać gotowanie.Teraz
sos karmelowy.
Cukier i
wodę wymieszaj w garnku z grubym dnem, postaw
gona średni gaz i pozwól miksturze gotować się prze kilka minut, aż zacznie się robić bursztynowa, im ciemniejsza się
zrobi tym intensywniejszy smak osiągniesz, lecz uważaj by nie dopuścić do przypalenia się
cukru, bo następnym stadium po karmelu jest węgiel. Nie wolno mieszać karmelu, bo robią się grudki można najwyżej potrząsać garnkiem. Dodaj
śmietankę i mieszaj, uważaj, bo zacznie się pienić. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia, możesz do naczynia z zimną
woda.
Banany pokrój w plasterki i ułóż na papierze do pieczenia wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C na 10 minut. Wyjmij i odczekaj chwilę, zanim oderwiesz je od papieru - po ostygnięciu odchodzą same.Na kruche ciasto nałóż krem, na nim ułóż koncentrycznie
banany i polej po wierzchu
sosem karmelowym. Wstaw do lodówki i schładzaj przynajmniej 3 godzinySmacznego!!!