ßßß

Babka idealna na Wielkanoc, ciasta z tego przepisuwystarczyło na małą babeczkę do święconki i dużą babkę.Do ciasta potrzebujesz:- 250g mąki pszennej- 250g cukru- 100g magraryny- 100g masła- otartej skórki z cytryny- 4 jajek- 2 łyżeczek mąki- aromatu cytrynowego i śmietankowego- bułki tartej do wysypania formyDo lukru potrzebujesz- soku z jednej cytryny- szklanki cukru pudru
Zacznij od rozpuszczenia masła i margaryny, następnie pozwól im ostygnąć. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, żółtka wymiksuj z cukrem. Dodaj tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę aromatów ciągle mieszając. Następnie wrzućstartą skórkę, dodaj białkai delikatnie wymieszaj.Formę posmaruj masłem lubmargaryną i wysyp bułką tartą.Wylej ciasto do formy, piecz w 180 stopniach Cprzez 30 – 40 minut(im większa forma tym dłużej).By zrobić lukier wyciśnij sok z cytryny i wymiksuj ze szklanką cukru pudru. Nakładaj go dopiero na wystygnięte ciasto.Smacznego!!!