ßßß Cookit - przepis na Risotto pomidorowe

Risotto pomidorowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
200g ryżu Arborio
1l bulionu warzywnego
2 cebule
50ml czerwonego wina
40g startego sera
puszka pomidorów w kawałkach
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
tymianek
sól
pieprz
Cebulę i czosnek siekamy.
Połowę podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy z oliwek.
Dodajemy pomidory.
Bazylię siekamy i dodajemy do pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem.
Drugą połowę posiekanego czosnku i cebuli podsmażmy na drugiej patelni.
Dodajemy wino, dokładnie mieszamy, gotujemy do czasu, aż wino odparuje.
Dorzucamy ryż, podsmażamy przez minutę.
Do podsmażonego ryżu dodajemy 1/3 bulionu.
Gdy ryż wchłonie wywar, dolewamy kolejną porcję.
Do gotowego ryżu dodajemy sos pomidorowy i gotujemy jeszcze przez 5-7 minut.
Przed podaniem posypujemy risotto serem.
Risotto najlepiej zjeść od razu :) Odgrzewane nie jest smaczne.
Smacznego.
Źródło:http://kuchniazoski.blogspot.com/2014/06/risotto-pomidorowe-skadniki-200g-ryzu.html