ßßß
Składniki:200g ryżu Arborio1l bulionu warzywnego2 cebule50ml czerwonego wina40g startego serapuszka pomidorów w kawałkach2 ząbki czosnkuświeża bazyliatymianeksólpieprz

Cebulę i czosnek siekamy.
Połowę podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy z oliwek.
Dodajemy pomidory.
Bazylię siekamy i dodajemy do pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem.
Drugą połowę posiekanego czosnku i cebuli podsmażmy na drugiej patelni.
Dodajemy wino, dokładnie mieszamy, gotujemy do czasu, aż wino odparuje.
Dorzucamy ryż, podsmażamy przez minutę.
Do podsmażonego ryżu dodajemy 1/3 bulionu.
Gdy ryż wchłonie wywar, dolewamy kolejną porcję.
Do gotowego ryżu dodajemy sos pomidorowy i gotujemy jeszcze przez 5-7 minut.
Przed podaniem posypujemy risotto serem.
Risotto najlepiej zjeść od razu :) Odgrzewane nie jest smaczne.Smacznego.