Wykonanie
Szpinak to warzywo, które nie jest darzone zbyt ciepłymi uczuciami, szczególnie przez najmłodszych.Zresztą znamy to z autopsji. W dzieciństwie najczęściej bezskutecznie próbowano nas przekonać do jego
smakowych i zdrowotnych właściwości.Nic
dziwnego, wszak w przedszkolach podawany był w mocno rozrzedzonej postaci, co od strony wizualnej wcale nie zachęcało do jego spożywania.Jak zatem zachęcić do jedzenia
szpinaku, szczególnie najmłodszą latorośl?Tajemnica kryje się w jego przyrządzeniu.
Szpinak znakomicie odnajduje się w relacji z
czosnkiem i odrobiną tłuszczu (witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach) oraz
przyprawami, a w szczególności z
ziołami. Oferuje również bogate złoża witaminy C i magnezu.

Do przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy:- 2 opakowania
świeżego szpinaku (lub ok 400 g
mrożonego szpinaku)- 2 ząbki
czosnku-
zioła (użyłam mieszanki
ziół dalmatyńskich)- łyżeczkę
oliwy-
sól,
pieprz-
bulion warzywny (ok. 500 ml)
Świeży szpinak należy dokładnie umyć na sitku, osuszyć z nadmiaru
wody i oskubać z łodyżek.W garnku rozgrzać
oliwę i podsmażyć
czosnek oraz
zioła.Gdy zawartość zarumieni się, dodać
szpinak i
bulion.Całość gotować na małym ogniu ok 30 minut.W ostatni etapie ugotowany
szpinak trzeba zmiksować na gęsty krem.Tak skomponowaną zupę można podawać w towarzystwie
bagietki lub z dodatkiem
jogurtu naturalnego.Życzę smacznego!