Wykonanie
Z czym kojarzy Wam się Wielkanoc?Posiadacie takie jednoznaczne skojarzenia z okresu dziecięcego czy już jako
dorsli ludzie mający własne rodziny? Moje rodzinne święta były zawsze takie spokojne. Z najbliższą rodziną, spotkania z przyjaciółmi.Na
stole też bez jakiegoś szału. Tak klasycznie jajeczko,
kiełbaska, szyneczka. Jeżeli chodzi o wypieki to też cudów nie było - b abka, sernik, ale małe, bo ile można zjeść.Zadałam to samo pytanie Małżowi - o czywiście pod kątem jedzenia, jakżeby inaczej.
Sos tatarski.
Jest sos, są święta. Całam reszta może nie istnieć. Dzisiaj zapraszam Was na domowy
sos tatarski. Podejrzewam, że przepis pochodzi jeszcze od Babci mojego
męża, a może jest jeszcze starszy.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:-
grzybki z
octu (najlepsze są domowe, ale świetnie sprzwdzą się też
pieczarki z puszki)- 3
jajka-
ogórki kiszone-
majonez i/lub
jogurt-
sól i
pieprzGrzyby i
ogórki odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć.Drobno pokroić.
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce.Dodać
majonez (lub
jogurt i
majonez) i doprawić do smaku.Najlepiej na kilka godzin schować w lodówce żeby smaki się przegryzły.



