Wykonanie

*Kocham Finladię,
język fiński, filmy braci Kaurismaki i chyba wszelką muzykę
rodem z tego
kraju i swoją "fińską" miłość przeniosłam tez na inne skandynawskie
kraje. Weekend spędzony na tej, prawie bezludnej, duńskiej wyspie utwierdził mnie, że Skandynawia nie jest dla mnie.Dlaczego?Bo to odludzie.W ciągu dwu i pół dziennego pobytu na Rømø spotkaliśmy może kilka żywych duszyczek nie wliczając naszej 16-sto osobowej grupy turystów - kilka na plaży i kilka w sklepie.Szału nie ma.Depresyjnie działał na mnie widok pustych ulic.Wszech ogarniająca pustka, zimno kłuło w oczy.Wyspa często jest spowita w gęstej mgle lub niskich chumrach, z których sączy się jednostajnie deszcz.Trzeba być nie lada odludkiem albo
mieć jakieś uwarunkowania by w takiej okolicy mieszkać i jeszcze nie zwariować.Może dla tego Skandynawowie piszą takie dobre kryminały?Owszem układ idealny jak jedziemy odpocząć, ale na dłużej tam zamieszkać?!*Szeroka i bardzo długa plaża jest wprost stworzone do spacerów.Wszędzie znajdziemy ścieżki rowerowe także nudzić się nie można.No może poza sezonem.Zresztą ruch na drodze, która przecina wyspę, jest znikomy.*Mimo to Rømø jest cudowna.Ta cała pustka pozwala nam się we współczesnym świecie odnaleźć .Polecam wszystkim - wynajęcie
domku z sauną, wyciszenia się, uspokojenia myśli, spędzenia czasu na łonie natury.


(
Droga prowadzi wprost na plażę)







(
Droga powrotna - wjeżdżamy na ląd! My tutaj jeszcze wrócimy...)
SOS POMIDOROWYMuszę was rozczarować - nie jest to skandynawski przepis. Będą na wyspie całe jedzenie przywieźliśmy z Niemiec. Moim zdaniem najlepszy był
sos pomidorowy, który ugotował gospodarz imprezy.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:- 3 puszki
pomidorów albo pasaty pomidorowej- tubkę koncentratu- 3
czerwone cebule- 2 ząbki
czosnku- czarne lub
zielone oliwki-
sól,
pieprzCebule i
czosnek drobno pokroić, podmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać
pomidory i chwilę podgotować (ok 10-15 minut). Całość zblendować. Na sitko wysypać
kapary i
oliwki.Solidnie przepłukać
wodą i dobrze odcedzić. Wymieszać razem z sosem. Ewentualnie doprawić do smaku.
