Wykonanie
Polecam przeczytać sobie trochę o
szparagu lekarskim, czyli tym, którego tak chetnie zjadamy!


potrzebujemy:- opakowanie
ciasta francuskiego- 500 g
szparagów- 2
jajka- chudy biały
twaróg- 2 łyżki
jogurt greckiego chudego-
sól,
pieprz-
ziołaCiasto francuskie wykładamy wcześniej z lodówki bądź z zamrażarki.Zostawiamy na dłuższy czas w temperaturze pokojowej - wyjęte bezpośrednio z lodówki jest mało plastyczne i kruszy się.
Ciastem wykładamy formę, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach aż będzie złoto-brązowe.W tym czasie przygotowujemy farsz.Szparagomobcinamy końcówki.Białe
szparagi obieramy, zielone nie.Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gotującej się
wody (dzięki temu szybciej się ugotują).Gdy będą miękkie odcedzamy i studzimy.Do miski wrzucamy
twaróg, rozduszamy widelcem i dodajemy
jogurt oraz
przyprawy.Wbijamy dwa
jajka i całość mieszamy.Na upieczony spód kładziemy farsz
serowy i układamy kawałki
szparagów.Można też dodać
pomidorki koktajlowe i inne warzywa.



