Wykonanie
Czarna porzeczka musi
mieć swoje miejsce na półce w spiżarni. To doskonałe źródło najcenniejszych witamin, minerałów i ... Oooo to bardzo długa lista a ja chciałam przede wszystkim podzielić się bardzo dobrym sposobem na
przetwory z
porzeczki, dzięki któremu
owoce nie
tracą jakości i nie trzeba do nich sypać zbyt wiele
cukru, a to wszystko za sprawą bardzo krótkiego gotowania, tylko na początku...
Składniki2 kg
czarnej porzeczki2,5 - 3 szklanki
cukruPrzygotowanieMoja rada : Najszybciej przygotujemy zdrowy
dżem lub powidła, używając: dużego, szerokiego, niskiego garnka, dzięki temu szybko redukujemy
wodę z
owoców. Zaletą tej metody jest ograniczanie
cukru do minimum - do kwaśnych
owoców dodajemy ciut więcej a do słodkich zdecydowanie mniej.1. Do umytych
porzeczek dodaję
cukier. Włączam najmniejszy palnik, podgrzewam i cały czas mieszam do zgotowania. Gotuję maksymalnie do minuty czasu na zmniejszonym płomieniu. Odlewam około pół litra soku przez sito a to, co się na nim zbierze wrzucam do garnka. Butelkę z
sokiem dobrze zakręcam - u mnie
sok z porzeczki zniknie na bieżąco, bo to początek
przetworów z
porzeczki czarnej a ważne jest przecież, żeby pochłaniać ją także na świeżo. Odlanie soku to bardzo dobry sposób na przyśpieszenie przygotowania
dżemu lu powideł. Sok przeznaczony na zimę pasteryzuję podobnie, jak większość
przetworów w słoiczkach, w garnku z bardzo gorącą, ale nie gotującą się
wodą, w temperaturze około 80-90 stopni C. przez 15 minut.2. Wyłączam palnik i mieszam do ostatnich kłębów pary. Kiedy masa ostygnie, wtedy najlepiej ocenić jej gęstość. Jeśli zbyt rzadka włączam ponownie palnik, podgrzewam aż masa zacznie parować i mieszam. Mieszając szybciej pozbywamy się nadmiaru
wody. Kiedy masa
daje oznaki gotowania natychmiast wyłączam palnik i znowu mieszam dopóki wydobywa się para. W razie potrzeby powtarzam cykl od nowa.3. Gorącą masę
porzeczkową wlewam do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam. Wstawiam do garnka. Zalewam gorącą
wodą i pasteryzuje w szumiącej wodzie (
woda nie może się gotować) przez 15 minut. Wyłączam i zostawiam słoiki w wodzie do wystygnięcia. Wyjmuję, wycieram, odwracam do góry dnem dla testu szczelności, chociaż przy dżemach to chyba nic nie
daje, ale... Niech będzie. Przyklejam proste komunikatywne naklejki, by przy wizycie w piwnicy, od razu je namierzyć...
Polecam przepis na
dżem z
czerwonej porzeczkiPolecam!!!Dziękuję zaglądającym sympatycznym czytelnikom i widzom za wszystkie ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika