ßßß Cookit - przepis na Dżem i sok z czarnej porzeczki. Przepis na zdrowie!

Dżem i sok z czarnej porzeczki. Przepis na zdrowie!

nazwa

Wykonanie

Czarna porzeczka musi mieć swoje miejsce na półce w spiżarni. To doskonałe źródło najcenniejszych witamin, minerałów i ... Oooo to bardzo długa lista a ja chciałam przede wszystkim podzielić się bardzo dobrym sposobem na przetwory z porzeczki, dzięki któremu owoce nie tracą jakości i nie trzeba do nich sypać zbyt wiele cukru, a to wszystko za sprawą bardzo krótkiego gotowania, tylko na początku...
Składniki
2 kg czarnej porzeczki
2,5 - 3 szklanki cukru
Przygotowanie
Moja rada : Najszybciej przygotujemy zdrowy dżem lub powidła, używając: dużego, szerokiego, niskiego garnka, dzięki temu szybko redukujemy wodę z owoców. Zaletą tej metody jest ograniczanie cukru do minimum - do kwaśnych owoców dodajemy ciut więcej a do słodkich zdecydowanie mniej.
1. Do umytych porzeczek dodaję cukier. Włączam najmniejszy palnik, podgrzewam i cały czas mieszam do zgotowania. Gotuję maksymalnie do minuty czasu na zmniejszonym płomieniu. Odlewam około pół litra soku przez sito a to, co się na nim zbierze wrzucam do garnka. Butelkę z sokiem dobrze zakręcam - u mnie sok z porzeczki zniknie na bieżąco, bo to początek przetworów z porzeczki czarnej a ważne jest przecież, żeby pochłaniać ją także na świeżo. Odlanie soku to bardzo dobry sposób na przyśpieszenie przygotowania dżemu lu powideł. Sok przeznaczony na zimę pasteryzuję podobnie, jak większość przetworów w słoiczkach, w garnku z bardzo gorącą, ale nie gotującą się wodą, w temperaturze około 80-90 stopni C. przez 15 minut.
2. Wyłączam palnik i mieszam do ostatnich kłębów pary. Kiedy masa ostygnie, wtedy najlepiej ocenić jej gęstość. Jeśli zbyt rzadka włączam ponownie palnik, podgrzewam aż masa zacznie parować i mieszam. Mieszając szybciej pozbywamy się nadmiaru wody. Kiedy masa daje oznaki gotowania natychmiast wyłączam palnik i znowu mieszam dopóki wydobywa się para. W razie potrzeby powtarzam cykl od nowa.
3. Gorącą masę porzeczkową wlewam do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcam. Wstawiam do garnka. Zalewam gorącą wodą i pasteryzuje w szumiącej wodzie (woda nie może się gotować) przez 15 minut. Wyłączam i zostawiam słoiki w wodzie do wystygnięcia. Wyjmuję, wycieram, odwracam do góry dnem dla testu szczelności, chociaż przy dżemach to chyba nic nie daje, ale... Niech będzie. Przyklejam proste komunikatywne naklejki, by przy wizycie w piwnicy, od razu je namierzyć...
Polecam przepis na dżem z czerwonej porzeczki
Polecam!!!
Dziękuję zaglądającym sympatycznym czytelnikom i widzom za wszystkie ciepłe komentarze i polubienia.
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/07/dzem-i-sok-z-czarnej-porzeczki-przepis.html