Wykonanie
Kolejny
dżem z
czerwonej porzeczki, tym razem z
kokosem. Widziałam go na kilku blogach i z ciekawości postanowiłam zrobić. Smak
kokosa dla mnie tutaj jest delikatnie wyczuwalny ale wyczuwalny, na pewno też pod zębami :) Na pewno wyląduje w jakimś wypieku ale dobry też do naleśników, bułeczek :) Przepis z bloga Pokochaj gotowanie.
Składniki : ( z tej porcji wychodzi jeden słoik)1/2 kg
czerwonej porzeczki400 g
cukru ( dałam 200 g)2 łyżki
wiórków kokosowychOwoce oczyszczamy, przekładamy do garnka, smażymy. Kiedy puszczą sok dodajemy
cukier , mieszamy żeby
cukier się rozpuścił i dalej smażymy do uzyskania odpowiedniej przez nas konsystencji. Ja zawsze przyśpieszam sobie ten proces i blenderuje
owoce, szybciej wtedy zaczyna gęstnieć. Jeśli chcecie kawałki
owoców w
dżemie, wyjmijcie np. szklanke
owoców, reszte poytraktujcie blenderem a
potem dodajcie
owoce i dalej smażcie.Gotowy
dżem zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki
wiórków kokosowych, przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.Smacznego :)