Wykonanie
Przetworów ciąg dalszy.
Przetwory z
porzeczek są jednymi z najlepszych. W tamtym roku robiłam na próbę kompoty z
czarnej porzeczki i
czarną porzeczkę w cukrze na przeziębienie, a w tym roku zrobiłam już duże porcje bo sprawdziły się super. A teraz zrobiłam jeszcze
galaretkę z
czerwonej porzeczki.
Składniki:1 kg
czerwonej porzeczki3/4 lub 1 kg
cukruSposób wykonania:1.
Porzeczki obrać ze szypułek, opłukać.2. Włożyć do garnka, rozgnieść i gotować ok. 10 minut.3. Dokładnie przetrzeć przez sitko, tak aby zostało jak najmniej odpadu.4. Sok zagotować, wsypać
cukier i gotować ok 15-20 minut. Gęstość
galaretki można sprawdzić poprzez wylanie kilku kropel na zimny talerz. Jeśli się zetnie, to
galaretka jest gotowa.5. Przelać do słoiczków, mocno zakręcić i postawić do góry dnem.Smacznego!!!