ßßß Cookit - przepis na Galaretka z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Przetworów ciąg dalszy. Przetwory z porzeczek są jednymi z najlepszych. W tamtym roku robiłam na próbę kompoty z czarnej porzeczki i czarną porzeczkę w cukrze na przeziębienie, a w tym roku zrobiłam już duże porcje bo sprawdziły się super. A teraz zrobiłam jeszcze galaretkę z czerwonej porzeczki.
Składniki:
1 kg czerwonej porzeczki
3/4 lub 1 kg cukru
Sposób wykonania:
1. Porzeczki obrać ze szypułek, opłukać.
2. Włożyć do garnka, rozgnieść i gotować ok. 10 minut.
3. Dokładnie przetrzeć przez sitko, tak aby zostało jak najmniej odpadu.
4. Sok zagotować, wsypać cukier i gotować ok 15-20 minut. Gęstość galaretki można sprawdzić poprzez wylanie kilku kropel na zimny talerz. Jeśli się zetnie, to galaretka jest gotowa.
5. Przelać do słoiczków, mocno zakręcić i postawić do góry dnem.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/07/galaretka-z-czerwonej-porzeczki.html