Wykonanie
Sezon
porzeczkowy w pełni, czas więc przygotować pyszny, aksamitny
dżem, będący doskonałym źródłem witaminy C. Na zimę będzie jak znalazł.
Składniki:3 kg
czerwonej porzeczki,2 opakowania
cukru żelującego,2 opakowania Żelfixu
Myjemy
porzeczki i pozbywamy się ogonków. Następnie miksujemy
owoc i przecedzamy, usuwając tym samym pestki i skórki. Dzięki temu uzyskamy aksamitną strukturę
dżemu.
Owoc wrzucamy na patelnię i gotujemy co najmniej przez 2 godziny. Po odparowaniu nadmiaru
wody dodajemy
cukier żelujący oraz Żelfixy i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kolejną godzinę. Gorący
dżem przekładamy do słoików i odwracamy tak, by wieczko było na spodzie. Słoiki pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia.SMACZNEGO!