ßßß
Czerwona porzeczka to kawałek lata zamknięty w słoiku!Te kwaskowate, czerwone małe kuleczki są pyszne i zdrowe.Dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi.Są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające.Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające,odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę.Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna.Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek.Porzeczki są bogate w pektyny,tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów żelujących.
Składniki:3 kg czerwonej porzeczki900 g cukru ( po około 300 g na 1 kg)Porzeczki umyłam.
Oderwałam owoce z gałązek i przełożyłam do dużego garnka.
Gotowałam przez około 30 minut, aż puściły sok.
Teraz porzeczkę partiami trzeba przecierać przez sito,lub tak jak ja przecisnąć ją przez wyciskarkę.Powstał gładki i pięknie czerwony sok.Jeśli lubicie, to możecie dodać do wyciśniętego soku trochę całych owoców.
Wsypałam cukier.
Gotowałam sok i mieszając co jakiś czas przez około 15 minut.Początkowo galaretka będzie miała płynną konsystencję.Tak jak pisałam, porzeczki są bogate w pektyny, dzięki nim p o ostudzeniui wyjęciu ze słoiczków galaretka pięknie zgęstnieje.
Pozostało już tylko przelewać gorący sok do czystych i wyparzonych słoiczków.Zakręcałam i odstawiałam je do góry dnem do ostygnięcia.Smacznego!

PolecamDŻEM Z C Z A R N E J PORZECZKI