Wykonanie
Czerwona porzeczka to kawałek lata zamknięty w słoiku!Te kwaskowate, czerwone małe kuleczki są pyszne i zdrowe.Dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom
cukru i cholesterolu we
krwi.Są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające.Dzięki bogatemu składowi chemicznemu
owoce te posiadają właściwości oczyszczające,odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.Mając 3 kg.
czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej
galaretkę.Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna.Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek.
Porzeczki są bogate w pektyny,tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych
cukrów żelujących.
Składniki:3 kg
czerwonej porzeczki900 g
cukru ( po około 300 g na 1 kg)
Porzeczki umyłam.
Oderwałam
owoce z gałązek i przełożyłam do dużego garnka.
Gotowałam przez około 30 minut, aż puściły sok.
Teraz
porzeczkę partiami trzeba przecierać przez sito,lub tak jak ja przecisnąć ją przez wyciskarkę.Powstał gładki i pięknie czerwony sok.Jeśli lubicie, to możecie dodać do wyciśniętego soku trochę całych
owoców.
Wsypałam
cukier.
Gotowałam sok i mieszając co jakiś czas przez około 15 minut.Początkowo
galaretka będzie miała płynną konsystencję.Tak jak
pisałam,
porzeczki są bogate w pektyny, dzięki nim p o ostudzeniui wyjęciu ze słoiczków
galaretka pięknie zgęstnieje.
Pozostało już tylko przelewać gorący sok do czystych i wyparzonych słoiczków.Zakręcałam i odstawiałam je do góry dnem do ostygnięcia.Smacznego!
Polecam
DŻEM Z C Z A R N E J
PORZECZKI