Wykonanie
Po wczorajszym kompocie z czerwonych
porzeczek dziś zapraszam na
dżem z tych
owoców. Wyszedł nieco kwaskowy, ale ja takie uwielbiam. Dla amatorów większej
słodyczy polecam dodać nieco więcej
cukru. Ten
dżem wymaga nieco cierpliwości. Całość musi się gotować ok. 2 godzin na bardzo małym ogniu. Ale warto się nieco pomęczyć, bo efekt końcowy jest zachwycający. Z uwagi na dużą zawartość pektyn nie potrzebna jest żadna
żelatyny i tym podobne.
Dżem po ostygnięciu ma konsystencję
galaretki.
Składniki na 4 słoiki 0 , 315 l:2 kg czerwonych
porzeczek2 szklanki
wody0,5 kg
cukru1.
Porzeczki opłukać, obrać.2. Wsypać do dużego szerokiego garnka. Dolać
wody i gotować z dodatkiem
cukru na bardzo małym ogniu często mieszając przez około 2 godziny.3. Nakładać
dżem do wyparzonych słoików i pasteryzować ok. 10 minut.