Wykonanie
Ciąg dalszy
przetworów porzeczkowych. Tym razem postanowiłam zrobić
dżem z
korzennymi przyprawami, który nie ukrywam zrobiłam z myślą o świątecznych wypiekach. Przyda się do piernika czy innych słodkości, które widnieją na mojej liście :) Sam
dżem pięknie pachnie
przyprawą i smakuje z jej wyraźnym wyczuciem - pycha !!! Już czuję Święta :)Korzystałam z przepisu znajdującego się na blogu Pokochaj gotowanie . Jednak musiałam dokonać małych modyfikacji w ilości
cukru użytego gdyż moje
porzeczki są bardzo słodkie - jak nie
porzeczki, pierwszy raz zdarzyło mi się takie jeść i duża ilość
cukru zupełnie nie była potrzebna - było by za słodko.
Składniki : ( ja swoje robiłam z podwójnej porcji )1/2 kg
czerwonej porzeczki200 g
cukrukopiata łyżeczka
mieszanki przypraw korzennych, może być ta sklepowa do piernika - ja użyłam domowej, na która przepis znajdziecie TUTAJ
Owoce oczyszczamy, przekładamy do garnka, smażymy. Kiedy puszczą sok dodajemy
cukier i łyżeczkę przypraw, mieszamy żeby
cukier się rozpuścił i dalej smażymy do uzyskania odpowiedniej przez nas konsystencji. Ja zawsze przyśpieszam sobie ten proces i blenderuje
owoce, szybciej wtedy zaczyna gęstnieć. Jeśli chcecie kawałki
owoców w
dżemie, wyjmijcie np. szklanke
owoców, reszte poytraktujcie blenderem a
potem dodajcie
owoce i dalej smażcie.Gotowy
dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.Smacznego :)