ßßß Cookit - przepis na Czerwona porzeczka w słoikach na zimę

Czerwona porzeczka w słoikach na zimę

nazwa

Wykonanie

Kolejny rok mam tyle czerwonej porzeczki, że czasu mało aby w całości ją przerobić. Na szczęście znajomi trochę wzięli a i sąsiadka wyraziła chęć zabrania kilku misek :) A ja zostałam ponownie obdarowana tym razem agrestem. Jeszcze go nie mam ale pomysły na jego przetwórstwo już są. Tymczasem część mojej porzeczki postanowiłam zaprawić w najprostszy sposób a mianowicie wymieszać z cukrem i zapakować do słoików. Poza sezonem będą idealne do deserów, ciast, na kompot czy nawet na dżem, który będzie można zrobić w połączeniu z innymi jesiennymi czy zimowymi owocami.
Składniki :
880 g czerwonej porzeczki
5 czubatych łyżek cukru
Oczyszczone porzeczki przesypujemy do miski, zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy do momentu aż puszczą trochę soku a cukier się rozpuści. Soku nie będzie za wiele.
Po tym czasie porzeczki pakujemy do wyparzonych wcześniej słoików lekko je dociskając. Zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/08/Czerwona-porzeczka-w-sloikach-na-zime.html