Wykonanie
Kolejny rok mam tyle
czerwonej porzeczki, że czasu mało aby w całości ją przerobić. Na szczęście znajomi trochę wzięli a i sąsiadka wyraziła chęć zabrania kilku misek :) A ja zostałam ponownie obdarowana tym razem
agrestem. Jeszcze go nie mam ale pomysły na jego przetwórstwo już są. Tymczasem część mojej
porzeczki postanowiłam zaprawić w najprostszy sposób a mianowicie wymieszać z
cukrem i zapakować do słoików. Poza sezonem będą idealne do deserów, ciast, na kompot czy nawet na
dżem, który będzie można zrobić w połączeniu z innymi jesiennymi czy zimowymi
owocami.
Składniki :880 g
czerwonej porzeczki5 czubatych łyżek
cukruOczyszczone
porzeczki przesypujemy do miski, zasypujemy
cukrem, mieszamy. Odstawiamy do momentu aż puszczą trochę soku a
cukier się rozpuści. Soku nie będzie za wiele.Po tym czasie
porzeczki pakujemy do wyparzonych wcześniej słoików lekko je dociskając. Zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut.Smacznego :)