ßßß
Mój ulubiony dżem :-). Bardziej lubię tylko powidła śliwkowe. Porzeczkę kocham za smak, za zapach, za kolor, a kiedy przygotowujemy z niej dżem... to sama przyjemność. Porzeczka ma mnóstwo pektyny i dżem po prostu gęstnieje w oczach :-). Pamiętajcie - do prawdziwych, domowych dżemów nie potrzebujecie żel-fixów. Nie pakujcie ich do swoich domowych przetworów.Składniki:1 kg czarnej porzeczki500 g cukru lub mniej, do smakuPorzeczki obrać z gałązek. Razem z cukrem umieścić w płaskim garnku. Wymieszać, zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 1 - 2 godziny, na najmniejszej mocy palnika, bez pokrywki, aż woda odparuje na tyle, że dżem będzie miał odpowiednią 'kisielowatą' konsystencję. Koniecznie mieszając od czasu do czasu. Uwaga: dżem po wystygnięciu jeszcze bardziej zgęstnieje!Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.Z tego samego przepisu można wykonać dżem z czerwonej porzeczki .Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.Smacznego :-).