Wykonanie
Stara dobra zasada, którą najlepiej wykorzystywać przy domowych dżemach i konfiturach. Łączymy
owoce o bardzo małej zawartości pektyny, w tym przypadku
truskawki z
owocami, które mają ich mnóstwo -
porzeczki lub
agrest.
Porzeczka nie musi być bardzo dojrzała, wtedy zawiera więcej pektyny, podobnie jest z
agrestem. Dzięki takim połączeniom
dżem gotowy jest dużo szybciej, niż z samych
truskawek. Smakuje jeszcze lepiej, wypróbujcie!Składniki:400 g
truskawek600 g
czerwonej porzeczki400 g
cukruPorzeczki obrać z gałązek,
truskawki odszypułkować. Razem z
cukrem umieścić w płaskim garnku. Wymieszać, zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 2 - 3 godziny, na najmniejszej mocy palnika, bez pokrywki, aż
woda odparuje na tyle, że
dżem będzie miał odpowiednią 'kisielowatą' konsystencję. Koniecznie mieszając od czasu do czasu. Warto przygotowanie
dżemu rozłożyć na dwa dni. Uwaga:
dżem po wystygnięciu jeszcze bardziej zgęstnieje!Jak sprawdzić, czy
dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego
dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.Słoiki wyparzyć (wrzącą
wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać wrzący
dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.Smacznego :-).