Wykonanie
Od kilku lat szykuję
dżemy w domu nie kupuje tych w sklepach jak dla mnie za dużo konserwantów i innych
dziwnych rzeczy.Składniki:1 kg
truskawekcukiertrochę
wody na dno garnka
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek następnie kroimy na połówki i zasypujemy 3-4 łyżkami
cukru odstawiamy na 30 minut, po upływie tego czasu odpalamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu przy okazji dosypujemy ze 2-3 łyżki
cukru (dla mnie jest już wystarczająco dużo
cukru, ale to kwestia indywidualna można dodać więcej),
truskawki puszczą sok, który po upływie około 1-2 godzin zacznie gęstnieć (ja nie gotuje go dłużej, bo lubię taki lekko płynny, ale kilka lat temu robiłam takiego gęściocha i zajęło mi to więcej czasu) w miarę gotowania będziecie widzieć i czuć, że przy mieszaniu łyżką jest trochę ciężej, więc ten moment przelewania
dżemu do wyparzonych słoiczków (u mnie około 4 po 200 ml) jest coraz bliżej. Ja dodatkowo zagotowuje słoiki przez 20 minut (wkładam je do garnka z zimną
wodą) następnie odwracam do góry dnem i pozostawiam tak do przestygnięcia trzymam w domu jeszcze około tygodnia i jak nic się nie dzieje wynoszę do piwnicy gdzie czekają sobie na zużycie. Smacznego