Wykonanie

Wiedzieliście, że
czarna porzeczka ma mnóstwo witaminy C? Pewnie wiedzieliście… ale czy wiedzieliście też, że jest bogatym źródłem antyoksydantów, redukuje poziom cholesterolu i obniża poziom
cukru we krwi?Składniki:4 kg
czarnej porzeczki1 kg
cukru3 szklanki
wodyPorzeczkę umyłam, przebrałam i obrałam. Wrzuciłam do garnka z grubym dnem, dodałam
wodę,
cukier i gotowałam przez godzinę. Kolejnego dnia przez kolejną godzinę. I trzeciego dnia znowu przez godzinę, wlałam do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręciłam, odstawiłam do góry dnem i tak je zostawiłam do ostygnięcia. Słoików nie pasteryzowałam.(Przy dodaniu większej ilości
cukru, nie ma potrzeby tak długiego gotowania, wystarczy do rozpadnięcia się
owoców).Z podanych ilości wyszło mi 14 dżemikowych słoiczków.Smacznego!
