Wykonanie
Tyle
przetworów powstaje każdego dnia, a ja nie mam tak dużo czasu jakbym chciała, żeby to wszystko spisać i Wam pokazać. W tamtym roku robiłam tylko
soki z
owoców, w tym eksperymentuję z
syropami. Bazując na
syropie truskawkowym, powstał
syrop z
czerwonej porzeczki.


Składniki:- 500 ml
wody- 2 kg
czerwonej porzeczki- 1 -1,5 kg
cukru
Przepis.Do garnka o grubym dnie wsypać umyte
owoce, zalać
wodą, zagotować. Gotować ok. 30 - 40 min. Całość odcedzić na sicie.Ponownie zagotować, dodać
cukier. Całość gotować, aż
syrop zacznie gęstnieć. Najpierw dać 1 kg
cukru, dosłodzić w razie potrzeby. Zależy to od tego, jakie kwaskowate są
porzeczki. Gorący
syrop przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Wystudzić.

Smacznego.źródło: własneAkcja: