ßßß Cookit - przepis na Brzoskwinie w zalewie sprawdzony przepis

Brzoskwinie w zalewie sprawdzony przepis

nazwa

Wykonanie

Brzoskwinie kuszą słonecznym kolorem, że nie sposób ich omijać w ulubionym warzywniaku. Teraz jest ich mnóstwo, więc warto ich sporo zajadać, bo pyszne i zdrowe. Nie zapominajmy jednak zamknąć trochę brzoskwiń w słoikach, jak odrobinę gorącego lata, by naładować baterie w słotę i mróz. Mój przepis jest prosty: umiarkowanie słodka zalewa i ładne, dojrzałe, ale nie miękkie owoce. Możecie je obrać ze skórki bez zaparzania dobrą obieraczką lub ostrym nożykiem...
Składniki
2 kg dojrzałych brzoskwinie, jędrnych z twardawym miąższem
sok z połowy cytryny
Składniki na zalewę do brzoskwiń
1 litr wody
szklanka cukru
2 goździki
sok z połowy cytryny
Przygotowanie
1. Brzoskwinie zalewam wodą, która przed chwilą się gotowała, nie dłużej niż na 2 minuty, gdyż wrzątek zbytnio zmiękcza owoce tuż pod skórką. Polecam jednak obrać owoce bez zaparzania ostrym nożykiem lub obieraczką - również można z nich ściągnąć cieniutką skórkę a owoce zachowają wszystkie walory. Spośród zaparzonych brzoskwiń znajdzie się kilka sztuk, z których skórka nie schodzi najlepiej, więc po co utrudniać sobie robotę.
2. Brzoskwinie, nie wszystkie, odchodzą łatwo od pestki tak, jak morele, dlatego dzielę obrane owoce na cząstki. Skrapiam cytryną, żeby nie ciemniały i delikatnie mieszam.
3. Do wody wsypuję cukier i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję goździki. Kiedy zalewa się zagotuje wyłączam palnik i po chwili dodaję sok z połowy cytryny. W międzyczasie wyparzam słoiki i zakrętki. Wlewam gorącą, ale nie wrzącą zalewę do słoików z owocami. Dobrze zakręcam i wstawiam do garnka. Zalewam gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuję na minimalnym ogniu 10 minut w szumiącej wodzie, jeśli pod przykryciem to z uchyloną pokrywą lub z dziurką. Woda nie może się zagotować (temperatura 80-90 stopni C). Po tym czasie słoiki stygną razem z wodą w garnku bez pokrywy. Potem je wyjmuję, wycieram, odwracam do góry dnem. Jeśli nie ma wycieków, chowam brzoskwinie do spiżarni, w chłodne, ciemne i wentylowane miejsce. Można pasteryzować w piekarniku - 10 min. w temperaturze 130-140 stopni C. Po tym czasie drzwiczki piekarnika uchylić i wyjąć kiedy ostygną. Polecam!
Mój przepis na pyszny dżem brzoskwiniowy
Życzę pełnej bogatej spiżarni
Dziękuję bardzo za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/07/brzoskwinie-w-zalewie-sprawdzony-przepis.html