Wykonanie
Pierwszy raz
dżem dyniowy robiłam właśnie w tym roku, zapach przy gotowaniu jest obłędny, unosi się w całej kuchni. Wyszedł ciut za słodki, no cóż może taki ma być, następnym razem
będę bardziej oszczędna z
cukrem.
Składniki:2 kg miąższu z dyni bez pestek0,5 kg
brzoskwiń05, szklanki
wody70 dag
cukru (dla mnie to za dużo)sok z 1
cytrynyWykonanie:Miąższ pokroić w kostkę o dowolnym rozmiarze, zalać
wodą i gotować do miękkości. Zmiksować i nadal gotować 10 minut bez przykrycia, następnie dodać
cukier,
sok z cytryny i pokrojone
brzoskwinie bez skórki.
Dżem smażyć do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Lidl :