Wykonanie

Nie wyobrażam sobie kuchni bez
marchewki. Już za sam kolor ją kocham i staram się ją dodawać do surówek, dań warzywnych, czy zup. O wartościach
marchewki można poczytać wiele dobrego - tani geniusz z witaminą A a raczej z karotenami, które ją zawierają, powszechnie uważana za witaminę wzrostu . W diecie dzieci konieczna i pyszna. Trzeba tylko dodać do niej kilka prostych dodatków, by wydobyć z niej wspaniały, ciągle moim zdaniem niedoceniany smak. Wielka prośba do producentów - zamiast obrzydliwej chemii uprawiajcie warzywa na normalnym kompoście. Do Was kochani też mam prośbę - nie szukajcie
marchewki olbrzymiej, bo to przez Wasze wymagania i przebieranie, rolnicy dodają groźne nawozy, żeby ta
marchew wyglądała nie wiadomo już jak ładnie. Tak samo sprawa się przedstawia z innymi
płodami rolnymi i produktami hodowli.Składnikiporcja na 4 osoby

około kilograma
marchewkijasna część
pora25 dag
pieczarekprzyprawy ziołowe świeże lub suszone1 łyżeczka
octu balsamicznego lub
octu owocowegosól,
cukier lub
miód do smakuPrzygotowanieZobacz przygotowanie na filmie1.
Marchewkę gotuję do miękkości, ale uważam, żeby nie przesadzić, bo będzie się rozciapywać. Odcedzam od
wody (dla bezpieczeństwa przed chemią, warto zagotować
marchew i odlać pierwszą
wodę, nalać świeżej i gotować).
Wody nie wylewam, bo będzie potrzebna do sosu.2.
Pieczarki myjemy i kroimy w dowolną wielkość.3.
Pora kroimy wzdłuż liści (nie rozcinając piętki) i porządnie myjemy. Piętkę odcinamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Solimy i krótko podsmażamy. Dodajemy
pieczarki. Całość dusimy około 2 minut. Dodaję
mąkę. Rozprowadzam ją prawie na sucho przez kilka sekund. Po czy dodaję stopniowo płyn, w którym gotowała się
marchewka. Nie obawiamy się, klucha się nie
zrobi. Cały czas mieszamy i dodajemy tyle płynu, żeby uzyskać gęstość sosu. Dodajemy do rondla pokrojoną w kostkę lub talarki
marchewkę. Mieszamy i próbujemy.

Przyprawiamy według uznania - użyłam szczypty
ziół prowansalskich,
chilli,
octu balsamicznego,
soli i szczypty
trzcinowego cukru. Danie mieszamy i bardzo krótko dusimy całość.
Marchewka w
sosie pieczarkowym z łagodnym smakiem
pora jest obłędnie smaczna. Gorąco polecam!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i komentarze.Pozdrawiam Weronika