Wykonanie

Składniki:Kruszonka:- 3 czubate łyżki
mąki- 3 czubate łyżki
cukru trzcinowego- 3 czubate łyżki
masłaCiasto:- 3/4 szklanki
cukru- 2,5 szklanki
mąki- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 czubate łyżeczki
cukru waniliowego- 3
jajka- 1 szklanka
jogurtu naturalnego 0% (250 ml)- pół szklanki
oleju rzepakowego-
śliwki węgierkiPrzygotowanie:
Śliwki należy umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i lekko obsypać
mąką.Następnie przygotować kruszonkę:
Mąkę,
cukier i
masło wymieszać w misce, wyrobić gładkie ciasto.Następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki.Dużą tortownicę o średnicy ok. 27 cm wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą.Aby przygotować ciasto, należy w misce wymieszać
cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy a
potem dodać do tego
jajka,
jogurt i
olej.Wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania puszystej masy.Wylać ciasto do tortownicy i równomiernie rozporowadzić.Na wierzch ułożyć
śliwki skórką do dołu.Ciasto na kruszonkę wyjąć z zamrażalki, ścierając na tarce o grubych oczkach posypać wierzch ciasta.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 35-40 minut,nie dłużej ponieważ ciasto może za mocno wyschnąć.Wykałaczką należy sprawdzić czy patyczek będzie suchy.Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, następnie wyjąć.