ßßß
Składniki:Na ciasto:- 2,5 szklanki mąki pszennej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 opakowanie cukru waniliowego- pół szklanki cukru pudru- 200 g margaryny- 4 żółtka- 1 słoik dżemu wiśniowegoNa bezę:- 4 białka- 2 szklanki cukru pudru- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej- 110 g orzechów włoskich (posiekanych)Na masę budyniową:- pół litra mleka- 2 łyżki mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 żółtka- 250 g miękkiej margarynyPrzygotowanie:Z mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, cukru pudru, margaryny i żółtek zagnieść ciasto, następnie podzielić je na dwie części.Blachę o wymiarach 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia(warto mieć dwie blachy w tym samym rozmiarze - wtedy to ułatwi pieczenie ).Jedną część ciasta wyłożyć na spód blachy i piec 15 minut w temperaturze 160 °C. Białka ubić na sztywno i stopniowo podczas ubijania dosypywać cukier puder a pod koniec mąkę ziemniaczaną i orzechy.Po upieczeniu i przestygnięciu posmarować ciasto połową drzemu wiśniowego, następnie na dżem wyłożyć połowę masy bezowej.Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25 minut i piec w 160 °C do momentu aż beza będzie sztywna i lekko przypieczona.Identycznie należy przygotować drugi placek.Masa budyniowa:Z pół litra mleka odlać połowę szklanki i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz z żółtkami.Resztę mleka zagotować, następnie dolać wymieszane składniki masy budyniowej.Wymieszać raz jeszcze i zagotować.Odstawić z ognia i przestudzić.Margarynę pokroić w kostkę i zmiksować, dodawać do niej po łyżce ostudzonej masy.Całość wyłożyć na jednym placku czyli na warstwie bezy i przykryć drugim.Wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach kiedy ciasto będzie już dobrze schłodzone.