Wykonanie
Składniki:Na ciasto:- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 opakowanie
cukru waniliowego- pół szklanki
cukru pudru- 200 g
margaryny- 4
żółtka- 1 słoik
dżemu wiśniowegoNa
bezę:- 4
białka- 2 szklanki
cukru pudru- 2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej- 110 g
orzechów włoskich (posiekanych)Na masę budyniową:- pół litra
mleka- 2 łyżki
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 2
żółtka- 250 g
miękkiej margarynyPrzygotowanie:Z
mąki,
proszku do pieczenia,
cukru waniliowego,
cukru pudru,
margaryny i
żółtek zagnieść ciasto, następnie podzielić je na dwie części.Blachę o wymiarach 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia(warto
mieć dwie blachy w tym samym rozmiarze - wtedy to ułatwi pieczenie ).Jedną część ciasta wyłożyć na spód blachy i piec 15 minut w temperaturze 160 °C.
Białka ubić na sztywno i stopniowo podczas ubijania dosypywać
cukier puder a pod koniec
mąkę ziemniaczaną i
orzechy.Po upieczeniu i przestygnięciu posmarować ciasto połową drzemu
wiśniowego, następnie na
dżem wyłożyć połowę masy bezowej.Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25 minut i piec w 160 °C do momentu aż
beza będzie sztywna i lekko przypieczona.Identycznie należy przygotować drugi placek.Masa budyniowa:Z pół litra
mleka odlać połowę szklanki i wymieszać z
mąką pszenną,
mąką ziemniaczaną,
cukrem waniliowym oraz z
żółtkami.Resztę
mleka zagotować, następnie dolać wymieszane składniki masy budyniowej.Wymieszać raz jeszcze i zagotować.Odstawić z ognia i przestudzić.
Margarynę pokroić w kostkę i zmiksować, dodawać do niej po łyżce ostudzonej masy.Całość wyłożyć na jednym placku czyli na warstwie
bezy i przykryć drugim.Wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach kiedy ciasto będzie już dobrze schłodzone.