ßßß Cookit - przepis na Ciasto - Pani Walewska

Ciasto - Pani Walewska

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g margaryny
- 4 żółtka
- 1 słoik dżemu wiśniowego
Na bezę:
- 4 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 110 g orzechów włoskich (posiekanych)
Na masę budyniową:
- pół litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 250 g miękkiej margaryny
Przygotowanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, cukru pudru, margaryny i żółtek zagnieść ciasto, następnie podzielić je na dwie części.
Blachę o wymiarach 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia
(warto mieć dwie blachy w tym samym rozmiarze - wtedy to ułatwi pieczenie ).
Jedną część ciasta wyłożyć na spód blachy i piec 15 minut w temperaturze 160 °C. Białka ubić na sztywno i stopniowo podczas ubijania dosypywać cukier puder a pod koniec mąkę ziemniaczaną i orzechy.
Po upieczeniu i przestygnięciu posmarować ciasto połową drzemu wiśniowego, następnie na dżem wyłożyć połowę masy bezowej.
Ponownie wstawić do piekarnika na ok. 25 minut i piec w 160 °C do momentu aż beza będzie sztywna i lekko przypieczona.
Identycznie należy przygotować drugi placek.
Masa budyniowa:
Z pół litra mleka odlać połowę szklanki i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz z żółtkami.
Resztę mleka zagotować, następnie dolać wymieszane składniki masy budyniowej.
Wymieszać raz jeszcze i zagotować.
Odstawić z ognia i przestudzić.
Margarynę pokroić w kostkę i zmiksować, dodawać do niej po łyżce ostudzonej masy.
Całość wyłożyć na jednym placku czyli na warstwie bezy i przykryć drugim.
Wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach kiedy ciasto będzie już dobrze schłodzone.
Źródło:http://paulinagotuje.blogspot.com/2013/07/ciasto-pani-walewska.html