ßßß
Składniki:(12 sztuk)- 12 foremek do pieczenia muffinek- 150 g masła- 110 g cukru- 1 łyżeczka olejku waniliowego- 2 jajka (żółtka oddzielić od białek)- 200 g mąki pszennej- 25 g kakao w proszku- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 8 łyżek mleka- 50 g startej gorzkiej czekoladyNa masę kremową:- 6 łyżek wiśniówki- 200 ml śmietanki kremówki- 12 łyżek wiśni z kompotuDo dekoracji: - 50 g gorzkiej czekolady (pokrojonej na kawałki)Przygotowanie:Masło należy utrzeć mikserem, aż będzie gładkie i puszyste.Stopniowo cały czas mieszając dodawać cukier, żółtka i olejek waniliowy.Dosypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ostrożnie ucierać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Dodać mleko, startą czekoladę i ubite białka. Wymieszać.Przełożyć ciasto do foremek.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 25 minut.Wyjąć ciastka z piekarnika, wyłożyć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.Gdy ostygną należy przeciąć je w poziomie na pół i każdą połówkę skropić wiśniówką.Przygotować krem:Ubić śmietankę kremówkę, aż zrobi się gęsta i puszysta, nałożyć ją do wyciskarki do kremów.Wycisnąć połowę bitej śmietany na dolne połówki muffinek, dodać odsączone wiśnie z kompotu i posypać kawałkami czekolady.Przykryć górnymi połówkami i udekorować resztą bitej śmietany, wiśni i czekolady.Podawać schłodzone.