Wykonanie
Składniki:(12 sztuk)- 12 foremek do pieczenia muffinek- 150 g
masła- 110 g
cukru- 1 łyżeczka
olejku waniliowego- 2
jajka (
żółtka oddzielić od
białek)- 200 g
mąki pszennej- 25 g
kakao w proszku- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 8 łyżek
mleka- 50 g startej
gorzkiej czekoladyNa masę kremową:- 6 łyżek
wiśniówki- 200 ml
śmietanki kremówki- 12 łyżek
wiśni z kompotuDo dekoracji: - 50 g
gorzkiej czekolady (pokrojonej na kawałki)Przygotowanie:
Masło należy utrzeć mikserem, aż będzie gładkie i puszyste.Stopniowo cały czas mieszając dodawać
cukier,
żółtka i
olejek waniliowy.Dosypać
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia, ostrożnie ucierać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Dodać
mleko, startą
czekoladę i ubite
białka. Wymieszać.Przełożyć ciasto do foremek.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 25 minut.Wyjąć
ciastka z piekarnika, wyłożyć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.Gdy ostygną należy przeciąć je w poziomie na pół i każdą połówkę skropić
wiśniówką.Przygotować krem:Ubić
śmietankę kremówkę, aż
zrobi się gęsta i puszysta, nałożyć ją do wyciskarki do kremów.Wycisnąć połowę
bitej śmietany na dolne połówki muffinek, dodać odsączone
wiśnie z kompotu i posypać kawałkami
czekolady.Przykryć górnymi połówkami i udekorować resztą
bitej śmietany,
wiśni i
czekolady.Podawać schłodzone.