Wykonanie
Kurczak - najpopularniejsze danie w mojej kuchni, poza
makaronami (ale i w tych często
kurczak wiedzie prym). Na jego przyrządzenie są setki, a nawet tysiące przepisów - każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Jedne są proste i szybkie, inne wymagają czasu i uwagi, jednak wszystkie mają ze sobą coś wspólnego -
kurczak jest pyszny! Na ostro, na słono, na słodko lub kwaśno. Pieczony, duszony, gotowany, z grilla... można by tak wymieniać bez końca. U mnie po raz pierwszy (!) pojawił się pieczony...w całości. Tak, tak nigdy wcześniej nie piekłam całego ptaka. Zanim sama wypróbowałam ten przepis, przetestowałam go na urodzinowym obiedzie "Gadułowej" latorośli. Po wepchnięciu pod skórę
masła i zatknięciu kurzego brzucha
cytryną, zaczęłam się zastanawiać co zrobię jak to się nie uda. Panikowałam do dnia następnego, niecierpliwie oczekując wiadomości do Gaduły - smakowało? nie smakowało? Poza
kurczakiem był również
krem z zielonego groszku i oczywiście tort. Dźwięk sms przyprawił mnie o drżenie
serca wiedząc, że część gości nie do końca jest zadowolona z menu (no znowu ten kurczak?!). Ku mojej ogromnej radości okazało się, że wszyscy byli bardzo zadowoleni i wpałaszowali wszystko ze smakiem a nawet dokładkami:) Zaryzykowałam i się udało. Jednak więcej nie pokuszę się o polecanie komuś niesprawdzonych przez siebie przepisów:) Jeśli jesteście ciekawi, jakiegoś to strachu przysporzyło mi owo
ptactwo, zapraszam do przepisu poniżej a tym czasem życzę wszystkim udanego weekendu!
Składniki:
kurczak o wadze 1,5 kg50 g
wędzonego boczku w plasterkach2 ząbki
czosnku1/3 kostki
masła (o wadze 200 g) w temperaturze pokojowejkilka gałązek świeżego
tymianku1/2
cytrynysól,
pieprzPrzygotowanie:Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Kurczaka dokładnie umyj i osusz, po czym
posól i popieprz zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz.
Boczek pokrój w drobną kostkę i zmiksuj z
masłem, połową
tymianku (tylko listki) oraz obranym i posiekanym
czosnkiem.Delikatnie, za pomocą dłoni, oddziel skórę na kurzym biuście i włóż pod nią aromatyczne
masło. Rozprowadź je na całej powierzchni.
Masło podczas pieczenia będzie nawilżało
kurczaka dzięki
czemu będzie bardzo soczysty i obłędnie pyszny!Możesz też część
masła umieścić pod skórą na udkach.Do środka kurzego brzuszka włóż połowę
cytryny i resztę
tymianku (tym razem całe gałązki).Ułóż
kurczaka w naczyniu z wyższymi bokami i wstaw do piekarnika.Piecz ok 70 minut sprawdzając od czasu do czasu czy skórka na piersiach się nie przypala. Jeśli zauważysz, że jest zbyt rumiana w porównaniu z resztą, przykryj
kurczaka folią aluminiową lub namoczonym papierem do pieczenia i odkryj na ostatnie 20 minut aby cały
kurczak ładnie się zarumienił. W trakcie pieczenia podlewaj
kurczaka sokami, które się z niego uwolnią.