Wykonanie
Od jakiegoś czasu bardzo dbam o to, aby zjeść zdrowe i naprawdę pożywne śniadanie. Z racji tego, że ciężko mi się wstaje odkąd lato się nami pożegnało, to najczęściej jem właśnie
płatki owsiane na przeróżne sposoby ponieważ ich przygotowanie zajmuje najmniej czasu. Kiedy natomiast zdarza mi się wstać wcześniej, przyrządzam np. omlet z warzywami.Kilka słów o zdrowotnych właściwościach
płatków owsianych: są najlepszym źródłem energii na rozpoczęcie dnia, na długo zapewniając sytość; zawierają błonnik wspomagający przemianę materii oraz korzystne dla naszego organizmu węglowodany czy też łatwo przyswajalne
białko; w płatkach owsianych (ale tych zwykłych lub górskich - nie mylić z
musli ze sklepu za
rogiem) znajdują się również niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B (B1, B3, B6) pomocne w rozkładzie węglowodanów i tłuszczów, działające antydepresyjnie, zapobiegające bezsenności, biorące udział w tworzeniu hormonów czy chroniące przed miażdżycą;
płatki owsiane to również źródło takich witamin jak selen, cynk, żelazo, magnez czy wapń oraz antyoksydantów.źródło: www.
fitnes.wp.plPrzekonuje Was to do zamiany słodkiej
bułki na miseczkę
płatków owsianych z
jogurtem i innymi pysznościami?:) A może chcecie kolejne propozycje na ich przygotowanie?
Składniki: dla dwóch osóbszklanka
płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych ale jeszcze zdrowsze będą zwykłe)200 g
jogurtu naturalnegoszklanka
borówek amerykańskich1/3 szklanki posiekanych i uprażonych
migdałów (lub
płatków)
sok jabłkowydwie łyżki
mioduPrzygotowanie:W miseczce wymieszajcie
jogurt z
miodem i
sokiem jabłkowym. Ilość soku zależy od tego jak gęsty jest wasz
jogurt. Ja wmieszałam ok 1/2 szklanki aby
jogurt stał się dość rzadki. Wymieszajcie
płatki (ja zawsze podprażam je na suchej patelni bo takie smakują mi najbardziej, ale Wy nie musicie jeśli nie chcecie) z
jogurtem i dodajcie
migdały oraz
borówki. Do tego szklanka
soku jabłkowego i kawałek
pomarańczy a głód nie doścignie Was przez kilka godzin:)