Wykonanie
Idealne na śniadanie! I tyle w tym temacie na dziś;)




Składniki ciasta:2 szklanki
mąki1 duże
jajko2 łyżki
cukru pudrułyżeczka pasty waniliowej lub
cukru waniliowego1,5 szklanki
mlekaok 2 szklanek
wody gazowanej2-3 łyżki roztopionego
masłaszczypta
soliSkładniki kremu:250 g
mascarpone5-6 łyżek lime
curdSkładniki sosu:250 g mrożonych
truskawekdwie łyżki
miodu1/4 szklanki
wodyPrzygotowanie:Wymieszajcie w miseczce
mascarpone z lime
curd i wstawcie do lodówki aby krem stężał.W tym czasie przygotujcie sos: na mały gaz wstawcie nieduży garnuszek, włóżcie do niego
truskawki i dodajcie
wodę. Podgrzewajcie tak długo aż
truskawki się rozpadną a płyn zredukuje (powinno się pojawić bardzo dużo maleńkich bąbelków). Przetrzyjcie całość przez sito i jeśli
sos jest zbyt rzadki wstawcie na gaz i odparujcie nadmiar płynu. Na koniec dodajcie
miód. Najlepiej po łyżce. Sami zdecydujcie jak słodki lub kwaskowy ma być:)Ciasto naleśnikowe: połączcie ze sobą wszystkie składniki (
masło dodając już po wymieszaniu reszty) i dokładnie wymieszajcie aby nie było grudek.
Wodę gazowaną dodawajcie stopniowo. Powinniście uzyskać niezbyt gęste ciasto aby naleśniki były dość cienkie.Smażcie na
oliwie lub roztopionym
maśle.Mi z tego ciasta wyszło ok 20 naleśników o średnicy ok 20 cm.Każdy naleśnik posmarujcie kremem niezbyt grubą warstwą i złóżcie na kształt rożków.Podawajcie polane gorącym bądź zimnym sosem:)

