Wykonanie
Na działce było fajowsko! Słońce grzało już od 7 rano więc zanim wszyscy wstali mogłam się wylegiwać w zupełnej ciszy (nie licząc jedynie fantastycznego śpiewu ptaków), skąpana w pierwszych tego dnia, promieniach słońca. Pobudka reszty załogi nastąpiła jak na zawołanie (tu odpowiedzialny za to był klakson UP!) i wszyscy grzecznie wypełzli z drewnianej chatki jeden za drugim rozciągając się leniwie i drapiąc po głowach;) Zaczęły się porządki po piątkowym wieczorze i przygotowania do kolejnego biesiadowania:) Jak już wszystko było w miarę ogarnięte a jacuzzi napełniało się
wodą my rozłożyliśmy się na słońcu z zimnymi
napojami w łapach... i tak minęła sobota, w którą wplecione było również grillowanie przeróżnych
mięs czy
chlebków czosnkowych, poker, kąpiel w Pilicy, ploteczki, wygłupy itp. ...było naprawdę wesoło;) Czekamy kolejnego takiego wypadu a tym czasem odliczamy dni do końca tygodnia i początku urlopu:) Wam natomiast życzę smacznego dnia!Ps. Zapomniałam dodać, że przepis pochodzi z książki Jamiego O. "Każdy może gotować":)
Składniki: na 2 porcje5 różyczek
brokuła razem z łodyżkami3 łyżki zielonego pesto4 gniazdka
makaronu tagliatelle1/2 szklanki tartego
parmezanugarść listków świeżej
bazyliiopcjonalnie skórka otarta z 1/3
cytryny + łyżeczka sokuPrzygotowanie:Wstawcie na gaz garnek z lekko osoloną
wodą na
makaron.Zetrzyjcie
parmezan i odstawcie na bok.
Brokuły pokrójcie na mniejsze części a łodyżki na cieniutkie plasterki i odłóżcie na bok.Do gotującej
wody wrzućcie
makaron. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dorzućcie
brokuły razem z łodyżkami i gotujcie aż
brokuły delikatnie zmiękną ale pozostaną chrupkie a
makaron będzie gotowy. Odcedzając całość zostawcie trochę
wody z gotowania.Przełóżcie odcedzony
makaron z
brokułami z powrotem do garnka, dodajcie pesto, porwane na mniejsze części listki
bazylii oraz
parmezan i dokładnie wymieszajcie.Jeśli chcecie możecie dodać również skórkę i
sok z cytryny.W razie gdyby całość okazała się nieco zbyt sucha, dodajcie trochę
wody pozostawionej z gotowania
makaronu.Podawajcie posypane listkami
bazylii i
parmezanem.