Wykonanie
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 30 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 30 minutCzas gotowania45 minut
Lazania alla bolognesePrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania4 osoby 30 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania4 osoby 30 minutCzas gotowania45 minutSkładniki1,5 opakowania
makaronu na lazanie1 porcja beszamelu(całość z przepisu powyżej)1 porcja ragu alla bolognese(całość z przepisu powyżej)100 g tartego
parmezanu1 garść liści
bazylii(do dekoracji)Porcje: osobySposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 170 stopni (może być termoobieg).Na dno naczynia żaroodpornego (forma około 25 cm x 37 cm) wlać około 1/4 sosu i rozprowadzić. Ułożyć na
sosie beszamelowym pierwszą warstwę
makaronu (tak by płaty się
makaronu nie nakładały się na siebie).
Na
makaron nałożyć kolejną porcję beszamelu (1/4), rozsmarować na
makaronie, następnie nałożyć ragu (około 6 łyżek), rozprowadzić i posypać 1/3 tartego
parmezanu. Ponownie nałożyć kolejną warstwę
makaronu, sosu, ragu i
sera.
Na koniec ułożyć
makaron i polać beszamelem. Posypać
serem i wstawić do piekarnika na 35 - 45 minut (aż
makaron będzie miękki).
Makaronu na lazanię nie gotować wcześniej. Należy pamiętać aby dokładnie pokryć go sosem.Share this Recipe