Wykonanie
Dziś polecam Wam pyszny placek, który z całą pewnością umili weekend. Przepis wygrzebałam w jednych se starych numerów magazynu "Kuchnia" i nieco go zmieniłam. W przygotowaniu całkiem szybki a w smaku - palce lizać! I tak oto, moja rabarbarowa trauma z dzieciństwa została pogrzebana i
mogę śmiało stwierdzić, że zaczynam lubić tę roślinę:)Ps. Wszyscy chętni nauczenia się smażenia idealnych
steków, przybywajcie jutro w godz. 9:00 - 15:00 do parku przy ul. Kieślowskiego na Wilanowie, gdzie Paweł Suwała (szef kuchni Butchery&Wine) poprowadzi darmowe wykłady na ten temat. Przewidziana jest również degustacja:) Mnie tam na pewno nie zabraknie.
Mięso to podstawa diety M. więc co jak co, ale
steki umieć robić muszę;)






Składniki:400 g
mąki pszennej60 g
cukru + dwie łyżki do
rabarbaru200 ml ciepłego
mleka50 g miękkiego
masła2
jajka25 g
drożdżyszczypta
soli3 łyżki
maku400 g
rabarbarułyżeczki pasty waniliowej5 łyżek
mascarpone2 łyżki
cukru pudruskórka otarta z 1/2
cytrynyPrzygotowanie:W miseczce wymieszajcie
mascarpone z
cukrem pudrem i
skórką z cytryny i odstawcie do lodówki.
Rabarbar umyjcie i pokrójcie na ok 2 cm kawałki. Przełóżcie do miski zasypcie
cukrem i dodajcie pastę
waniliową. Wymieszajcie i odstawcie na bok.W
mleku rozprowadźcie
drożdże z łyżką
cukru i łyżką
mąki i odstawcie w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.Do przesianej
mąki wlejcie wyrośnięty zaczyn, dodajcie pozostały
cukier,
mak,
masło,
jajka oraz
sól i zagniećcie ciasto. Zagniatajcie tak długo aż przestanie się kleić do rąk oraz ścianek naczynia. Przykryjcie ciasto wilgotną ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.Ponownie zagniećcie ciasto i rozwałkujcie do wielkości blaszki, następnie przykryjcie i odstawcie na ok 20 minut. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni a blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia.W wyrośniętym cieście
poróbcie spore dołeczki i do każdego nałóżcie po trochę
mascarpone. Na wierzch wyłóżcie
rabarbar i delikatnie wciśnijcie go w ciasto. Pieczcie ok 30 minut aż wyrośnie i się zrumieni. Po ostudzeniu posypcie
cukrem pudrem.



