ßßß Cookit - przepis na Tatar z łososia na sałatce z ogórka

Tatar z łososia na sałatce z ogórka

nazwa

Wykonanie

Przed Wami kolejny przepis, z którego skorzystałam przygotowując menu na firmowe spotkanie. Należy on do Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni oraz współwłaściciela krakowskiej restauracji Ancora. Tu brawa dla Pana Adama, bo przepis jest rewelacyjny!! Polecam wszystkim miłośnikom rybek. Musicie go przyrządzić przynajmniej raz:)
Składniki: na 8 porcji
800 g świeżego fileta z łososia bez skóry i ości
4-5 łyżek majonezu
pęczek posiekanego koperku (bez łodyżek)
3 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
4-5 filecików anchois
sok z ok 2 cytryn
Przygotowanie:
Pozbawione skóry i ości, mięso łososia drobno posiekajcie wraz z filecikami anchois. Przełóżcie do sporej miski i dodajcie majonez oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie stopniowo sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie wymieszajcie.
Sałatka z ogórka:
jeden duży ogórek
4 łyżki miodu
sok z ok 1 cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
W miseczce wymieszajcie sok z cytryny z solą i pieprzem. Jak sól się rozpuści dodajcie miód i wymieszajcie tak, aby miód się rozpuścił i połączył z cytryną. Dodajcie posiekany koperek oraz umytego i pokrojonego (razem ze skórką) w cienkie plastry ogórka.Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut, żeby ogórki zmiękły.
Jak podać?
Ułóżcie na talerzu małą porcję sałatki a na niej porcję tatara. Do tego celu polecam użyć metalowego krążka do wycinania ciastek o delikatnie natłuszczonej krawędzi:) Obok połóżcie po jednym toście przekrojonym na pół.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/01/tatar-z-ososia-na-saatce-z-ogorka.html