Wykonanie
Już wiem, że zabraknie mi czasu, aby przed wigilią zaprezentować Wam wszystkie moje dania. Obiecuję, że w przyszłym roku - jeśli jeszcze tu ze mną będziecie - lepiej się przygotuję i zacznę wcześniej;) A teraz, możecie się zapoznać z najbardziej tradycyjnymi potrawami, przygotowanymi według receptur kucharek z mojej rodziny:)
Składniki:200 g
kiszonej kapusty z
marchewką3
listki laurowe5 ziaren
ziela angielskiego2
goździki1/2 średniej
cebuli15 g
suszonych grzybów4 łyżki
oliwyłyżka
masłasól,
pieprzPrzygotowanie:
Kapustę przepłuczcie zimną
wodą, żeby nie była zbyt kwaśna, przełóżcie do garnka, dodajcie
przyprawy i zalejcie
wodą, tak aby tylko odrobinę przykrywała
kapustę. Gotujcie do miękkości.W tym czasie namoczcie
grzyby w gorącej wodzie i odstawcie na czas gotowania
kapusty.Ugotowaną
kapustę osączcie z
wody, wyjmijcie
przyprawy i bardzo drobno ją posiekajcie. Duście na 3 łyżkach
oliwy pod przykryciem.
Grzyby osączcie z
wody (ale zachowajcie tę
wodę) i drobno posiekajcie.Na łyżce
oliwy i
masła zeszklijcie
cebulkę i dodajcie do niej drobno posiekane
grzyby. Duście przez ok 10 minut. W razie potrzeby podlewajcie
wodą z moczenia
grzybów.Dodajcie uduszone
grzyby z
cebulą do
kapusty i duście jeszcze ok 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły.Składniki na ciasto:450 g
mąki pszennej375 ml ciepłej
wodyłyżeczka
soliPrzygotowanie:Przesiejcie
mąkę razem z
solą na stolnicę. Zróbcie w niej mały dołek (w
mące, nie w stolnicy) i wlejcie do niego
wodę. Wyrobieniu ciasta należy poświęcić trochę czasu więc się nie spieszcie, bo jak
mawia Suzie "co nagle to po diable" ;) Przygotowane ciasto rozwałkujcie na grubość ok 3 mm. Wytnijcie dowolnej wielkości krążki, na każdy połóżcie trochę farszu i zlepcie. Gotujcie pierogi w osolonej wodzie. Będą gotowe jak zaczną wypływać na powierzchnię. U mnie takie pierogi podaje się obowiązkowo podsmażone na
maśle.