ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

nazwa

Wykonanie

Już wiem, że zabraknie mi czasu, aby przed wigilią zaprezentować Wam wszystkie moje dania. Obiecuję, że w przyszłym roku - jeśli jeszcze tu ze mną będziecie - lepiej się przygotuję i zacznę wcześniej;) A teraz, możecie się zapoznać z najbardziej tradycyjnymi potrawami, przygotowanymi według receptur kucharek z mojej rodziny:)
Składniki:
200 g kiszonej kapusty z marchewką
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 goździki
1/2 średniej cebuli
15 g suszonych grzybów
4 łyżki oliwy
łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę przepłuczcie zimną wodą, żeby nie była zbyt kwaśna, przełóżcie do garnka, dodajcie przyprawy i zalejcie wodą, tak aby tylko odrobinę przykrywała kapustę. Gotujcie do miękkości.
W tym czasie namoczcie grzyby w gorącej wodzie i odstawcie na czas gotowania kapusty.
Ugotowaną kapustę osączcie z wody, wyjmijcie przyprawy i bardzo drobno ją posiekajcie. Duście na 3 łyżkach oliwy pod przykryciem.
Grzyby osączcie z wody (ale zachowajcie tę wodę) i drobno posiekajcie.
Na łyżce oliwy i masła zeszklijcie cebulkę i dodajcie do niej drobno posiekane grzyby. Duście przez ok 10 minut. W razie potrzeby podlewajcie wodą z moczenia grzybów.
Dodajcie uduszone grzyby z cebulą do kapusty i duście jeszcze ok 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej
375 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Przesiejcie mąkę razem z solą na stolnicę. Zróbcie w niej mały dołek (w mące, nie w stolnicy) i wlejcie do niego wodę. Wyrobieniu ciasta należy poświęcić trochę czasu więc się nie spieszcie, bo jak mawia Suzie "co nagle to po diable" ;) Przygotowane ciasto rozwałkujcie na grubość ok 3 mm. Wytnijcie dowolnej wielkości krążki, na każdy połóżcie trochę farszu i zlepcie. Gotujcie pierogi w osolonej wodzie. Będą gotowe jak zaczną wypływać na powierzchnię. U mnie takie pierogi podaje się obowiązkowo podsmażone na maśle.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/12/pierogi-z-kapusta-kiszona-i-grzybami.html