Wykonanie


Kto z Was nie lubi dorsza? Ja uwielbiam, a jak jeszcze sam złowię, to jest dopiero przysmak! Ostatnio wybrałem się na całodzienny rejs wędkarski na
dorsza (tak to jest plus mieszkania nad morzem). Wypłynięcie o 6 rano, przepiękny wschód słońca i po ok. 1 godz. rejsu dopływamy na łowisko. Pierwszy rzut wędki - jest! Niestety, pierwsza zdobycz się zerwała, ale nie musiałem długo czekać, po chwili złapałem jako pierwszy na statku
rybę. Chwila stania w jednym miejscu i szyper płynął w kolejne miejsce i tak przez 10 godzin. Mój wynik - 16 sztuk i do tego z 4 mi się zerwały. Nie były to duże sztuki, ale na kilka filetów wystarczyło. Postanowiłem więc zrobić część smażoną i zjedzoną od razu, część zamrozić i z części zrobić
rybę w occie .Składniki :- kilka
filetów dorsza- 4 szklanki
wody- 1 szklanka
octu- 1 łyżka
soli- 3/4 szklanki
cukru- 5 szt
ziela angielskiego- 4
liście laurowe- 2
cebule-
mąka,
sól
Przygotowanie :1. Filety dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i solimy. Odstawiamy na chwilę.2. Do garnka wlewamy
wodę,
ocet, dodajemy
sól,
cukier,
przyprawy i
cebulę.

3. Na patelni rozgrzewamy
olej.4. Filety obtaczamy w
mące i kładziemy na patelnię. Smażymy po obu stronach, aż
ryba będzie zarumieniona.5. Kiedy usmażymy wszystkie kawałki, przekładamy
rybę do miseczki.

6. W garnku zagotowujemy wszystkie przygotowane wcześniej składniki i zalewamy nimi
rybę w misce.7.
Ryba najlepiej smakuje po 1-2 dniach, kiedy smak dokładnie się przegryzie.S M A C Z N E G O ! ! !