Wykonanie

W tak ciepły dzień jak dziś nie ma nic lepszego jak podawana na zimno zupa. W sklepach pojawiła się świeża
botwinka w związku z tym żal było mi tego nie wykorzystać. Dzisiejszy przepis zupełnie w wersji klasycznej razem z
rzodkiewką i
ogórkiem, które dodają orzeźwienia. Polecam szczególnie na falę upałów, które zapowiadają w tym tygodniu :)

Składniki :1
ogórek1 pęczek
rzodkiewkipół pęczka świeżego
szczypiorkupół pęczka świeżego
kopru1 l
maślankijajko ugotowane na twardo
sólpieprz1 łyżka
octu1,5 łyżki
vegety
Przygotowanie :1.
Buraczki z
botwinki odcinam, myje,obieram i kroje w kostkę razem z liśćmi łodygi.2. Do garnka wrzucam posiekaną
botwinkę zalewając ją
wodą i dodając łyżkę
octu i ok. 1,5 łyżki
vegety. Tak gotuje ok 15 min, aż wszytko zmięknie. Odstawiam do wystygnięcia.3.
Rzodkiewkę i
ogórek ścieram na dużych oczkach na tarce.4.
Szczypiorek i
koperek drobno kroję.5. Wrzucam wszystkie składniki do ugotowanej
botwinki i dolewam ok. 800 ml
maślanki.6. Doprawiamy
solą i
pieprzem.

7. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.8. Podajemy z
jajkiem.S M A C Z N E G O ! ! !