Wykonanie

Dziś kolejny przepis. Tym razem czas na typowe polskie danie - tatara. Istnieje wielu zwolenników, jak i wielu przeciwników tego dania. Myślę, że można się do niego przekonać. Ja kiedyś bardzo nie lubiłem, teraz bardzo mi smakuje. A jest to również fajny i dość szybki sposób na podanie do kolacji. Wystarczy trochę
mięsa,
jajko,
cebula i
ogórek konserwowy i praktycznie danie gotowe ;)W poniedziałek ruszamy na podbój Chorwacji, więc po powrocie postaram się zrobić mały konkurs:) Miłego najdłuższego weekendu majowego!Tatar - porcja na ok 10 osób

Składniki:10
żółtekogórek konserwowycebulapapryka ostra do posypania
żółtekolejPrzyprawy na stół:
sól,
pieprz,
maggi

Przygotowanie:1.
Wołowinę myjemy.2. Kroimy na kawałki, aby przygotować do mielenia.3. W trakcie krojenia staramy się wyczyścić z żyłek i tłuszczu.4. Po zmieleniu
mięsa, dodajemy trochę
oleju i dokładnie mieszamy.

5. Z wymieszanego
mięsa formujemy kulki jak na kotlety mielone.6. Robimy następnie w każdej kulce dziurkę na
jajka (jak na obrazku)7.
Żółtka oddzielamy od
białka i kładziemy po jednym do każdej porcji
mięsa.8.
Ogórek konserwowy i
cebulę kroimy w kosteczkę.9.
Żółtka posypujemy do dekoracji
papryką.10. Całość dekorujemy
cebulą i
ogórkiem.11. Na stół kładziemy jeszcze
sól,
pieprz i
maggi, aby każdy sobie doprawił.S M A C Z N E G O!

