ßßß Cookit - przepis na Łososiowe muffiny z chrzanem i szczypiorkiem

Łososiowe muffiny z chrzanem i szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

W dzisiejszym menu wytrawne muffinki. Przepyszne, wilgotne, w 100% łososiowe! Z delikatnie wyczuwalną nutką czosnku i szczypiorku. Doprawione chrzanem sprawiają, że ciężko poprzestać na jednej babeczce. Idealne jako drugie śniadanie, obiad lub kolacja. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gorąco polecam! Mimo iż nie są słodkie u nas zniknęły w tempie błyskawicznym!
Składniki:
300 g mąki
225 ml mleka
80 g masła
200 g wędzonego łososia
szczypiorek
niecała łyżeczka chrzanu tartego
pół ząbka czosnku
sól
pieprz
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i jajka. Masło rozpuścić, wlać do ciasta, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, szczypiorek posiekać, chrzan potrzeć. Złączyć wszystkie składniki. Na koniec wędzonego łososia pokroić w cieniutkie plasterki, delikatnie połączyć z resztą składników. Doprawić solą i pieprzem. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut ( do tzw. ,,suchego patyczka")Smacznego!
Źródło:http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/07/ososiowe-muffiny-z-chrzanem-i.html