Wykonanie
Home » babeczka » babeczki » babeczki z
owocami » ciasta i
ciasteczka » desery »
jagody » kruszonka » kruszonka migdałowa »
migdały » muffin » muffiny »
owoce » słodkie »
soda » Muffiny
jagodowe z
migdałową kruszonkąwtorek, 3 czerwca 2014
Jest coś co uwielbiam w muffinach... Oprócz tego, że przed pieczeniem nie muszę smarować tłuszczem formy mają mnóstwo zalet. Smaczne, puszyste, wilgotne, poręczne...Przedstawiam Wam przepis na najszybciej znikające babeczki na świecie ;-)Mięciutkie, aromatyczne, z dużą ilością
jagód. Na górze posypane przepyszną,
migdałową kruszonką, w której delikatnie czuć nutę
cynamonu... Idealne na piknik. Doskonale sprawdzają się również jako ,,przekąska na wynos".Składniki: na ciasto:2 i 1/3 szklanki
mąki,łyżeczka
proszku do pieczenia,łyżeczka
sody,niecała szklanka
cukru,3
jajka,130 g
masła,300 g
jagód (ja dałam mrożone*) na kruszonkę:4-4 łyżek
masła,6 łyżek
mąki,7-8 łyżek
cukru,100 g
płatków migdałowych,3 łyżeczki
cukru cynamonowego,1/2 łyżeczki
cynamonu*jeśli używamy mrożonych
jagód warto je rozmrozić przed dodaniem do ciasta.Wykonanie:ciasto:
Masło roztopić w rondelku.
Mąkę przesiać, wymieszać wraz z
sodą i
proszkiem do pieczenia. W drugiej misce połączyć
jogurt,
jajka,
masło, dodać
cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę. Zmiksować (ciasto będzie stosunkowo gęste). Wsypać
jagody, delikatnie wymieszać.kruszonka:
Masło roztopić. W misce zmieszać oba
cukry,
mąkę,
płatki migdałowe i
cynamon. Dodać ostudzone
masło, zmieszać (najlepiej rękami).Ciasto przełożyć do papilotek, na wierzch babeczek położyć kruszonkę, lekko dociskając ją do ciasta.Piec w temperaturze 175-180 stopni przez ok. 25 minut (do tzw. suchego patyczka).Smacznego!