ßßß
Jest coś co uwielbiam w muffinach... Oprócz tego, że przed pieczeniem nie muszę smarować tłuszczem formy mają mnóstwo zalet. Smaczne, puszyste, wilgotne, poręczne...Przedstawiam Wam przepis na najszybciej znikające babeczki na świecie ;-)Mięciutkie, aromatyczne, z dużą ilością jagód. Na górze posypane przepyszną, migdałową kruszonką, w której delikatnie czuć nutę cynamonu... Idealne na piknik. Doskonale sprawdzają się również jako ,,przekąska na wynos".Składniki: na ciasto:2 i 1/3 szklanki mąki,łyżeczka proszku do pieczenia,łyżeczka sody,niecała szklanka cukru,3 jajka,130 g masła,300 g jagód (ja dałam mrożone*) na kruszonkę:4-4 łyżek masła,6 łyżek mąki,7-8 łyżek cukru,100 g płatków migdałowych,3 łyżeczki cukru cynamonowego,1/2 łyżeczki cynamonu*jeśli używamy mrożonych jagód warto je rozmrozić przed dodaniem do ciasta.Wykonanie:ciasto:Masło roztopić w rondelku.Mąkę przesiać, wymieszać wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce połączyć jogurt, jajka, masło, dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować (ciasto będzie stosunkowo gęste). Wsypać jagody, delikatnie wymieszać.kruszonka:Masło roztopić. W misce zmieszać oba cukry, mąkę, płatki migdałowe i cynamon. Dodać ostudzone masło, zmieszać (najlepiej rękami).Ciasto przełożyć do papilotek, na wierzch babeczek położyć kruszonkę, lekko dociskając ją do ciasta.Piec w temperaturze 175-180 stopni przez ok. 25 minut (do tzw. suchego patyczka).Smacznego!








