Wykonanie
Home »
chleb »
chleby »
drożdże »
drożdże świeże » kanapki » kolacja »
owoce »
papryka »
słodka papryka » słone »
śliwka »
śliwki » wypieki » wytrawne »
Chleb paprykowy ze
śliwkąwtorek, 17 czerwca 2014
Chleb ze
śliwką od zawsze królował w ścisłej czołówce moich ulubionych wypieków.Od dawna zbierałam się do upieczenia własnego. Przyznam szczerze - zależało mi na czasie. Oto przepis na pyszny, prosty i bardzo szybki
chleb. Wilgotny, o delikatnym aromacie
słodkiej papryki. Całość dopełniają
śliwki, które idealnie podkreślają jego nietypowy smak. Jeśli lubicie tego rodzaju wypieki- nie wahajcie się upiec!Składniki:15 g świeżych
drożdży,łyżeczka
cukru,kilka łyżek
mleka mleka,1,5 szklanki
mąki pszennej ( można zmieszać z razową),1,5 łyżki
oleju z
orzechów włoskich,pół szklanki zmielonych
orzechów włoskich,pół szklanki
wody,
śliwki suszone,3/4 łyżeczki
soli,łyżeczka
słodkiej paprykiWykonanie:Z
drożdży zrobić rozczyn. Podgrzać
mleko do temperatury ciała, zmieszać z
drożdżami i łyżeczką
cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiać, połączyć z
orzechami,
papryką,
olejem,
wodą, gotowym roczynem z
drożdży,
solą. Wyrobić zwarte ciasto, w miarę równomiernie umieścić w nim
śliwki. Uformować w bochenek.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na niej
chleb, odstawić w ciepłe
miesce* na ok. 1-1,5 godziny (aż do podwojenia objętości).Gdy ciasto wyrośnie piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.Piec
chleb ok 30-35 minut na termoobiegu.Smacznego!*Ja
ciasta drożdżowe zawsze ,,wyrastam" w piekarniku ustawionym na temp. 50 stopni. Przed pieczeniem wyciągam na zewnątrz na czas nagrzewania piekarnika do temperatury pieczenia.






