ßßß
Chleb ze śliwką od zawsze królował w ścisłej czołówce moich ulubionych wypieków.Od dawna zbierałam się do upieczenia własnego. Przyznam szczerze - zależało mi na czasie. Oto przepis na pyszny, prosty i bardzo szybki chleb. Wilgotny, o delikatnym aromacie słodkiej papryki. Całość dopełniają śliwki, które idealnie podkreślają jego nietypowy smak. Jeśli lubicie tego rodzaju wypieki- nie wahajcie się upiec!Składniki:15 g świeżych drożdży,łyżeczka cukru,kilka łyżek mleka mleka,1,5 szklanki mąki pszennej ( można zmieszać z razową),1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich,pół szklanki zmielonych orzechów włoskich,pół szklanki wody,śliwki suszone,3/4 łyżeczki soli,łyżeczka słodkiej paprykiWykonanie:Z drożdży zrobić rozczyn. Podgrzać mleko do temperatury ciała, zmieszać z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.Mąkę przesiać, połączyć z orzechami, papryką, olejem, wodą, gotowym roczynem z drożdży, solą. Wyrobić zwarte ciasto, w miarę równomiernie umieścić w nim śliwki. Uformować w bochenek.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na niej chleb, odstawić w ciepłe miesce* na ok. 1-1,5 godziny (aż do podwojenia objętości).Gdy ciasto wyrośnie piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.Piec chleb ok 30-35 minut na termoobiegu.Smacznego!*Ja ciasta drożdżowe zawsze ,,wyrastam" w piekarniku ustawionym na temp. 50 stopni. Przed pieczeniem wyciągam na zewnątrz na czas nagrzewania piekarnika do temperatury pieczenia.





