ßßß Cookit - przepis na Selerowa sałatka z czerwoną fasolą, ananasem i kukurydzą

Selerowa sałatka z czerwoną fasolą, ananasem i kukurydzą

nazwa

Wykonanie

W tej sałatce zakochałam się w zeszłym roku. Wtedy w mojej pracy zaczął się pojawiać pracownik pobliskiej restauracji z ofertą serwisu śniadaniowego. Do wyboru były smaczne kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z masą zieleniny oraz przeróżne sałatki. Urzekła mnie sałatka z selerem naciowym, czerwoną fasolką, ananasem, kukurydzą i kawałeczkami wędliny. Była przepyszna. Zamawiałam ją wielokrotnie. Któregoś razu postanowiłam spróbować odtworzyć ją w domu :) Potem najczęściej przygotowywałam ją w wersji podstawowej (poniżej przepis bazowy), ponieważ nie zawsze miałam ochotę na mięsne dodatki albo po prostu zabrakło ich w lodówce ;)
Cudowne w tej sałatce jest to, że można ją jeść w ramach każdego posiłku, zaserwować znajomym, a także zabrać ze sobą w pojemniczku do pracy czy w podróż. Jest lekko słodka, bardzo pożywna i soczysta (przez ananasa), a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu. A jeśli mam ochotę na coś pikantnego, to przyrządzam moją ekspresową sałatkę ryżową z porem ;)
Składniki:
1 słoik selera konserwowego (kupuję wypróbowany Seler Wyborny z Rolnika)
1/2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to sypię na oko ;) w zależności od tego, na ile fasoli mam ochotę;))
1/2 puszki ananasa (najlepiej w kawałkach)
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
troszkę majonezu
Można też dodać pokrojoną smaczną wędlinę, drobiowe parówki (tylko dobrej jakości), kabanosy, kawałki ugotowanej na parze lub przesmażonej piersi kurczaka/indyka, ugotowane jajka.
Przygotowanie:
Ze słoika z selerem odlać wodę. Seler pokroić na drobniejsze paseczki i wrzucić do miski.
Fasolę odcedzić, wsypać pożądaną ilość do miski z selerem. To samo zrobić z kukurydzą.
Ananasa odcedzić (sok jest całkiem smaczny) i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do reszty składników.
Dodać niewielką ilość majonezu i wymieszać wszystkie składniki sałatki. I gotowe ! :)
Do tej sałatki nie dodaję żadnych przypraw. Uważam, że nie ma takiej potrzeby. Dla mnie jest idealna w takiej postaci, jak podałam w przepisie. Same składniki, jedynie z odrobiną majonezu, bez dodatkowej ilości soli. A jak już ktoś musi doprawić, to niech doda troszkę pieprzu. Albo ociupinkę więcej majonezu. W zupełności wystarczy :)
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/01/selerowa-saatka-z-czerwona-fasola.html